12.4.18

Conferència sobre Pompeu Fabra a la Primavera Cultural de Móra d'Ebre

L'Ajuntament de Móra d'Ebre ha dedicat la Primavera Cultural de l'any 2018 a la figura de Pompeu Fabra, amb motiu del 150è aniversari del seu naixement i del centenari de la publicació de la 'Gramàtica catalana'. Els actes se celebren entre l'1 d'abril i el 6 de maig d'enguany.

El dia 11 abril, a les 20.30 h, al teatre La Llanterna, va tindre lloc la xerrada "Pompeu Fabra, la persona i l'obra", a càrrec de Miquel Àngel Pradilla, professor titular de Fonètica i Fonologia i de Sociolingüística al Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i membre numerari de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). L'acte el va presentar Jordi Duran, director del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE).  

El Dr. Pradilla va fer un recorregut per la vida de Pompeu Fabra, des del seu naixement a la vila de Gràcia fins a la seua mort a l'exili a la població de Prada de Conflent. Va destacar la popularitat que va assolir el personatge entre el comú dels catalans de l'època i les altes capacitats intel·lectuals de Fabra, que el van portar a ser catedràtic de Química a Bilbao i, alhora, va desenvolupar una sòlida trajectòria filològica de manera autodidacta.

La xarrada també va posar de manifest l'ingent treball de recerca que va tirar endavant Mestre Fabra per a ordenar i normativitzar la llengua catalana, les discussions que es van produir entre els escriptors i els lingüistes de la primeria del segle XX amb motiu de l'establiment de la norma ortogràfica i el procés d'acceptació social i de consolidació de les propostes fabrianes.

L'acte va aplegar una trentena de persones al teatre morenc i va comptar amb la presència de l'alcalde de la població, Joan Piñol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.