31.3.18

Torna el Documental del Mes a la Biblioteca de Gandesa

La Biblioteca Comarcal de Gandesa projectarà el Documental del Mes d'abril el pròxim 20 d'abril, a les 19.30 h i amb entrada gratuïta. Es tracta de 'Les noies d'Alba Daurada', la sorprenent pel·lícula del documentalista noruec Håvard Bustnes que aconsegueix un accés únic i sense precedents al partit ultranacionalista grec Alba Daurada.

'Les noies d'Alba Daurada' és un testimoni privilegiat i esfereïdor del funcionament intern d'un dels partits d'extrema dreta més importants d'Europa, un cop els seus líders han sigut empresonats. Les dones, que ara agafen el relleu de la formació, estan decidides a esdevenir una part important del futur de Grècia. Tot plegat és el símptoma d'un problema més gran: la crisi econòmica i la crisi migratòria han abonat el terreny perquè el feixisme i la xenofòbia torni a aflorar a Europa. Té un sostre el feixisme a Grècia? Esdevindrà el precedent d'altres països europeus?

Creada els anys 80 per l'actual líder Nikolaos Michaloliakos com una revista neonazi que es repartia a les sortides dels col·legis i que llegien alguns skinheads d'extrema dreta, Alba Daurada és des del 1993 un partit polític que es defineix com a nacionalista i popular. Rebutgen ser etiquetats com a neonazis, tot i que mantenen un discurs xenòfob i han protagonitzat lamentables incidents contra diferents col·lectius. Diuen voler preservar una raça hel·lènica i recuperar territoris que, segons ells, els pertanyen -com ara Tràcia o Xipre- per crear la Gran Grècia. Fins i tot han organitzat un banc d'aliments i un banc de sang gratuït només per als que acreditin ser grecs. Un discurs que defuig l'eix dreta-esquerra i que ha aconseguit seduir el vot dels joves: segons la Kappa Research la majoria de votants d'Alba Daurada tenen entre 18 i 29 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.