1.3.18

L'exposició itinerant Carmel Biarnés, fotògraf de la Ribera d'Ebre arriba al Palau Oliver de Boteller de Tortosa


Inauguració de l'exposició
L'exposició s'inaugurarà el proper 1 de març, a les 11.30 h a la seu dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l'Ebre. L'ha produïda l'Ajuntament d'Ascó, l'Associació Cultural lo Llaüt i l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre (ACRE) i ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Móra d'Ebre i del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.
 
L'origen de la mostra és l'ingrés del fons fotogràfic de Carmel Biarnés a l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre el 2015. El fons està format per més 60.500 fotografies i documentació relacionada amb el seu treball periodístic en capçaleres de referència de l'àmbit català, com són el Diario Español de Tarragona, el Correo Catalán o l'Avui; així com fotografies fruit del seu activisme social en el marc de les reivindicacions pageses o antinuclears o de la feina desenvolupada al seu estudi fotogràfic. L'exposició pretén difondre la ingent tasca desenvolupada per l'asconenc en els àmbits de la fotografia, l'etnologia i el territori que permet documentar les grans transformacions econòmiques i socials del territori entre finals dels seixanta i els vuitanta. En paraules de Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura, "és una bona oportunitat per a reivindicar la figura de Carmel Biarnés i donar a conèixer la seva obra".
 
L'exposició fa una selecció dels principals àmbits temàtics en què va treballar fent incís en els aspectes que poden resultar més atractius a nivell territorial. Aquests àmbits són: Les festivitats populars de la Ribera d'Ebre, com per exemple les Festes Majors, els bous o les festes del riu; el riu Ebre i els usos i oficis tradicionals que hi estan vinculats; la pagesia i la ramaderia i altres oficis com per exemple l'artesania de la pauma; la profunda religiositat del moment històric; les personalitats del món social i cultural de la Ribera d'Ebre i de les comarques veïnes, com per exemple els escultors Santiago Costa o Marcel·lí Giner o l'escriptor Artur Bladé i Desumvila; la construcció de la Central Nuclear d'Ascó i la forta conflictivitat social que va generar; el paper del fotògraf asconenc en un marc territorial de les Terres de l'Ebre i finalment el paper de Biarnés en esdeveniments rellevants de l'àmbit català que va documentar, com per exemple les visites del general Franco o del rei Joan Carles I.
 
L'exposició s'ha pogut visitar a Ascó, Móra d'Ebre i Amposta i la itinerància inclourà també les poblacions de Reus i la Fatarella. A Torto

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.