22.3.18

Eritja: ‘Exigim al Govern espanyol que deixi de jugar amb el futur del Delta i compleixi el mandat d’impulsar un Pla de Gestió Integral dels sediments’


El diputat republicà Xavier Eritja s'ha mostrat molt satisfet per l'aprovació, a la Comissió d'Agricultura i Medi Ambient del Congres, de la Proposició no de Llei sobre la gestió integral dels sediments de la conca de l'Ebre, que recull gran part de les demandes de les organitzacions de la plataforma Campanya pels sediments.
 
El text, que va rebre el suport de tots els grups excepte el PP, que hi va votar en contra, va ser presentat de manera conjunta pels grups Unidos Podemos – En Comú Podem – En Marea,  Esquerra Republicana, PSOE i PDeCAT.
 
Eritja va exigir al Govern espanyol 'que deixi de jugar amb el futur del Delta i compleixi el mandat d'impulsar un Pla de Gestió Integral dels sediments de la conca de l'Ebre'. El diputat va alertar sobre 'l'amenaça i el perill de desaparició que pateix el Delta per la manca de sediments' i  va fer una crida a 'actuar de manera adequada perquè, si no, el Delta està condemnat a desaparèixer'. Com a exemple, va citar el recent estudi fet públic per la NASA que adverteix que el 40 % de la superfície del Delta pot quedar inundada pel mar Mediterrani l'any 2100.
 
El diputat va apuntar els diversos factors que motiven aquesta situació: la retenció de sediments als embassaments de Riba-roja, Mequinensa i Flix; la manca de cabal del riu, els fenòmens de regressió i subsidència i l'augment del nivell del mar a causa del canvi climàtic.
 
Eritja va recordar que, 'fa un any, es va aprovar en aquesta Comissió una altra Proposició no de Llei presentada per Esquerra Republicana en què es demanava dotar d'una partida econòmica un projecte pilot de transferència controlada de sediments des de l'embassament de Riba-roja d'Ebre fins a la desembocadura de l'Ebre, i redactar i aprovar un Pla de Gestió Integral dels sediments de la conca de l'Ebre.  Però el govern del PP no ha fet res per donar compliment a l'acord'.
 
La PNL aprovada al Congrés demana crear una Comissió política i tècnica formada per tècnics de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i cadascuna de les comunitats autònomes afectades, i per representants dels moviments socials per estudiar la problemàtica i les oportunitats de gestió dels sediments en el marc d'un Pla de Gestió Integral dels sediments de la conca de l'Ebre. A més, s'insta el Govern i la CHE a inspeccionar els mecanismes dels embassament de Mequinensa, Riba-roja d'Ebre i Flix, amb especial atenció als desaigües de fons, i revisar abans que acabi el 2018 els protocols d'actuació de la gestió i explotació dels grans embassaments, amb especial atenció a la seguretat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.