27.2.18

Unió de Pagesos trasllada al Departament la necessitat d’un augment en l’import per hectàrea previst per al pla d’arrencada en fruita dolça, de 3.500-4.000 euros a 4.500-5.000 euros

Unió de Pagesos ha traslladat al Departament d'Agricultura la necessitat que hagi un augment dels imports per hectàrea per al pla d'arrencada proposat pel sindicat com a mesura urgent per fer front a la crisi de la fruita dolça. Així, considera que l'increment hauria de passar de 3.500-4.000 euros per hectàrea que proposa el Departament a 4.500-5.000 euros per hectàrea, tenint en compte que el treball de l'arrencada ha de compensar la pagesia davant d'altres propostes.

Unió de Pagesos, que va mantenir diverses reunions amb els responsables d'Agricultura la setmana passada per tractar les qüestions abordades en els diferents grups de treball de la fruita, tant el del Departament com el del Ministeri, també els va demanar que es donin a conèixer les dades de les retirades per a sucs que es realitzin i la capacitat de les entitats caritatives per rebre-les en fresc, així com la tecnologia necessària perquè tot el sector pugui disposar de la informació, des de previsions de collita, estocs setmanals, volum produït setmanalment, preus de venda, costos de producció, etc.

El sindicat també va defensar la necessitat que les campanyes de promoció que faci l'Administració es plantegin lligades al factor de la proximitat, per afavorir els productors catalans, i que, abans de dur-les a terme, s'aposti per augmentar el nivell de la qualitat de la fruita. Entre altres propostes, Unió de Pagesos també va demanar que en les licitacions de les empreses de restauració col·lectiva de centres públics es prioritzin les empreses que subministren fruita i producte de proximitat, i la millora de la presència de Catalunya en fires com Fruit Attraction o Fruitlogística.

Una altra de les qüestions plantejades pel sindicat a Agricultura és un pla de reconversió varietal més estricte que l'anterior per tal d'assegurar que el canvi de cultiu és recomanable segons el terreny, i adient tenint en compte l'entrada en comercialització de la fruita i els pics de producció.

D'altra banda, Unió de Pagesos alerta que les fortes glaçades causades per les baixes temperatures estan afectant les plantacions de fruita de pinyol de les varietats primerenques, que predominen al Baix Segre la Ribera d'Ebre. Els danys van començar dijous passat en ametllers, albercocs, nectarines, paraguaians i prunes. Totes les flors obertes de varietats primerenques estan mortes. El fet que hagi baixes temperatures durant moltes hores seguides suposa danys irreparables a les produccions primerenques en plena floració, sobretot en zones com el Baix Segre i la Ribera d'Ebre, on predominen de forma majoritària. El sindicat també alerta que les baixes temperatures també poden afectar presseguers i albercoquers que estan en flor a la zona fruitera del Baix Llobregat.  
 
Unió de Pagesos demana al Departament d'Agricultura un seguiment acurat dels danys en l'àmbit municipal, a fi i efecte de poder demanar una adequació de la fiscalitat per a la pagesia que tributa en el sistema de mòduls.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.