28.2.18

Unió de Pagesos celebra una sentència que reconeix danys i perjudicis ocasionats per l’abellerol després d’una reclamació de responsabilitat patrimonial a l’Administració

Unió de Pagesos celebra una sentència que reconeix danys i perjudicis causats per l'abellerol, ocell protegit, després que un grup d'apicultors interposés una reclamació de responsabilitat patrimonial contra ­l'Administració catalana. La indemnització conjunta, recollida en la sentència del jutjat contenciós-administratiu de Lleida del 22 de febrer, és de 56.000 euros, la totalitat reclamada pels apicultors. La justícia insta el Govern català a indemnitzar amb aquesta quantitat els demandants.

Les reclamacions de responsabilitat van ser tramitades a través de l'Associació Lleidatana d'Apicultors i els servis jurídics d'Agroxarxa, empresa de serveis del sindicat. Aquestes reclamacions pels danys de l'abellerol van ser presentades el 2014, en referència a l'exercici del 2013, davant el Departament de Territori i Sostenibilitat, i van ser desestimades, motiu pel qual els apicultors les van impugnar davant dels tribunals del Contenciós-administratiu.

Unió de Pagesos, juntament amb les cinc associacions d'apicultors catalanes, consideren positiu el reconeixement que fa aquesta sentència, que és ferma, dels importants danys que provoca l'abellerol al sector de l'apicultura, alhora que consideren que cal treballar per aconseguir una solució consensuada amb l'Administració per a la coexistència de les dues espècies. En aquest sentit, les entitats demanen al Govern que torni a publicar l'ajut per fer-les compatibles, que es va atorgar entre el 2005 i el 2012 però després es va eliminar per manca de pressupost.

Cal recordar que l'abellerol és un ocell protegit que causa danys greus a les abelles, ja que la seva presència les atemoreix quan necessiten sortir a buscar aigua per refredar l'arna, fet que provoca estrès dins de les arnes. El perjudici de l'abellerol a l'apicultura és, sobretot, a causa de la inhibició del treball de les abelles, que no surten de les arnes i, per tant, hi ha una pèrdua de producció. El seu efecte depredador sobre l'abella reina pot suposar la pèrdua de l'arna.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.