14.2.18

El Congrés aprova, a proposta d’Esquerra, que es desmantelli de manera immediata el Castor si els informes tècnics garanteixen que no hi ha cap risc

La Comissió d'Energia, Turisme i Agenda Digital del Congrés ha aprovat aquest dimecres la proposició no de Llei d'Esquerra Republicana que demanava la clausura, segellat dels pous i desmantellament immediat de les instal·lacions del Castor, entre altres mesures. Esquerra ha transaccionat la Proposició amb Ciudadanos i acceptat una esmena del PSOE i 4 de Unidos Podemos , per la qual cosa el text final  aprovat insta al govern espanyol 'a sol·licitar els informes tècnics que garanteixin que el procés de desmantellament de la plataforma no comportarà riscos mediambientals ni nous terratrèmols a la zona. I en cas que es garanteixi aquesta situació, s'ordeni la clausura definitiva del magatzem de gas, el segellat dels pous i les instal·lacions'.
 
La proposta ha estat aprovada per 20 vots a favor, cap en contra i 16 abstencions, que corresponen al PP (14) i als representants del grup mixt (2) a la comissió.
 
El diputat republicà Jordi Salvador ha afirmat que 'estem satisfets de l'aprovació perquè és un pas important per poder desmantellar aviat el Castor', a la vegada que s'ha compromès 'a fer control permanent al govern espanyol perquè encarregui els informes tècnics de desmantellament, cosa que ja hauria d'haver fet fa temps'.
 
En la seva intervenció davant la comissió, Salvador ha denunciat que 'ara com ara no hem rebut cap informe o explicació concreta sobre la perillositat del desmantellament del Castor a la que va fer referència el govern per justificar la seva hibernació'. A més, 'tampoc s'ha fet cap estudi que expliqui quan i com es pot fer el desmantellament, i el seu cost'.
 
El diputat tarragoní ha destacat que 'segellar els pous i desmantellar el Castor és una qüestió exclusivament política, no tècnica; no suposa cap risc ni perillositat', tal com ha certificat el geòleg i professor de la UB, Josep Giner, i d'altres científics. A més ha reclamat 'la realització d'una Auditoria o informe tècnic complet de tot el projecte Castor'.
 
Salvador ha lamentat  els 15,7 milions d'euros anuals que costa la hibernació del Castor que paguen els consumidors de gas. És per això que pel diputat 'l'actuació econòmica més raonable és segellar els pous i desmantellar les instal·lacions de manera immediata'.
 
La proposició no de llei republicana aprovada demana un calendari públic de les actuacions a fer i la creació d'una Comissió Informativa de seguiment on hi siguin els ajuntaments i governs autonòmics afectats. A més també es proposa revertir als propietaris afectats per les instal·lacions les servituds forçoses imposades al seu dia pel gasoducte, la retirada del gasoducte que passa per les seves finques, la restitució ambiental i paisatgística dels espais afectats pel projecte, i l'estudi del rescabalament per afectacions, tant del projecte com dels terratrèmols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.