19.1.18

Unió de Pagesos trasllada al president de la Comissió d’Agricultura al Congrés la proposta d’un pla d’arrencada per a préssec i nectarina amb fons comunitaris per a retirades excepcionals

 

Unió de Pagesos va traslladar ahir al president de la Comissió d'Agricultura al Congrés dels Diputats, José Ignacio Llorens, en una reunió a Lleida, la proposta d'impulsar un pla d'arrencada per a préssec i nectarina, com a mesura d'impacte a curt termini per combatre la situació de crisi de la fruita dolça, amb els fons comunitaris destinats a retirades excepcionals, la qual cosa no implicaria augmentar el pressupost del sector per part de les administracions. El sindicat, que ja havia proposat aquesta mesura a la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, a través d'una carta al desembre, va recordar en la reunió que l'aplicació de mesures excepcionals de retirada ha resultat insuficient després de quatre campanyes consecutives.

Unió de Pagesos va demanar al Ministeri d'Agricultura que sol·licités a la Comissió Europea l'autorització perquè els fons previstos per a pertorbació de mercat es destinin a ajudar la pagesia que vulgui arrencar la seva plantació. Amb el mateix import destinat a retirada excepcional, que el 2017 va ser de 7.888.425 euros a l'Estat, i amb la previsió d'ajut de 4.500 euros per hectàrea, el sindicat calcula que es podrien retirar unes 1.753 hectàrees en un any.

La iniciativa hauria de prioritzar el préssec i la nectarina, que comencen a comercialitzar-se al juliol, perquè és quan es produeix un excés d'oferta i es comercialitzen les varietats més productives . Així, la retirada podria arribar a més de 60.000 tones anuals, amb rendiments de 35.000 quilos per hectàrea, la qual cosa permetria duplicar la quantitat retirada amb el mateix pressupost, amb un increment del 100 % del volum de producte retirat respecte a les 29.325 tones autoritzades aquest any.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.