31.1.18

ENDESA ESTRENA A LA CENTRAL HIDRÀULICA DE FLIX UN INNOVADOR SISTEMA PER MILLORAR-NE L’EFICIÈNCIA I LA SEGURETAT

Enel Green Power Espanya, la divisió d'energies renovables d'Endesa, està realitzant una important millora a la central hidràulica de Flix, de la qual n'és propietària, amb l'objectiu de millorar-ne la seguretat i l'eficiència. Es tracta d'un innovador i punter sistema que la Companyia estrena per primer cop a la demarcació de Tarragona com una aposta per a potenciar l'eficiència energètica de les seves instal·lacions.

La reforma, que és previst que finalitzi a finals de febrer, s'ha realitzat en dos dels quatre grups hidràulics de la central, la qual s'alimenta hidràulicament del riu Ebre mitjançant una presa al marge dret del riu, just abans de l'embassament. La previsió és ampliar l'actuació també als dos grups restants.

La central, que va ser posada en servei l'any 1948, compta amb quatre grups dotats de turbines Kaplan, un tipus de motor utilitzat en salts petits i amb grans volums de cabal d'aigua com és el cas de Flix, a la Ribera d'Ebre. Al llarg d'aquests 70 anys la tecnologia ha anat canviant i modernitzant-se, la qual cosa ha permès anar adaptant i rehabilitant la instal·lació als nous temps. Ara, aquestes innovacions tecnològiques han permès introduir una important millora a la central, reconvertint les turbines Kaplan amb un punter sistema oil-free mitjançant la utilització d'aigua. Per fer-ho ha estat necessari desmuntar completament les turbines i s'ha aprofitat per fer-ne una revisió integral, així com del sistema de transmissió mecànica que assegura el bon funcionament dels mecanismes, com el rodet i el distribuïdor de turbina.

D'altra banda, també s'ha introduït un nou sistema elèctric que permet millorar la operativitat de la central, així com la instal·lació de nous equips electrònics digitals que faciliten un control més precís i més versàtil dels aparells auxiliars, com per exemple el regulació de la turbina i la lubricació dels coixinets. Així, en cas de disfunció de l'aparellatge es podria detectar amb més rapidesa i solucionar-ho fins i tot de forma anticipada, tant si es tracta d'una reparació com d'una substitució dels equips.

L'actuació forma part dels plans d'inversió de la Companyia per a millorar l'eficiència energètica de les seves instal·lacions, inclús en aquelles que són renovables com és el cas de les hidràuliques, i així, continuar fent una gestió responsable del negoci en termes de sostenibilitat.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.