10.1.18

El Museu de les Terres de l'Ebre atorga dos ajuts per a la recerca etnològica


La música i les arts de pesca són les temàtiques principals dels dos projectes escollits a la convocatòria d'ajuts a la recerca etnològica que impulsa de forma anual el Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre. Aquesta convocatòria, que s'impulsa des de l'any 2001, premia a recerques originals i inèdites sobre qualsevol aspecte del patrimoni etnològic de les Terres de l'Ebre.

 

Els dos projectes que es van aprovar a la darrera junta del consorci disposen d'un any per desenvolupar les recerques. Un dels projectes seleccionats a la convocatòria del 2017  és el presentat per l'Ajuntament d'Amposta amb el títol L'orquestra Junior's. Retrat sonor d'una societat (1958-1973). Els encarregats de dur a terme la recerca són els etnomusicòlegs Joan Francesc Vidal Arasa i Clàudia Giménez Ferreres, i l'antropòleg Marc Ballester Torrens.

 

L'altra proposta seleccionada té com a títol Bolitxos, rossegalls i artons. La pesca amb  arts de platja col•lectius a la Mar de l'Ebre i l'ha sol•licitat l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita. Aquesta recerca la durà a terme l'arqueòleg i historiador Antoni Cartes Reverté.

 

La dotació econòmica de cadascun dels dos ajuts és de 1.200€. Els investigadors disposen d'un any per desenvolupar les recerques, i comptaran amb l'assessorament i el suport tècnic del Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre, que impulsa aquests ajuts en qualitat d'Antena de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI).

 

En aquesta convocatòria el jurat valora que els projectes vinculin la recerca proposada a un projecte de gestió i difusió més ampli del patrimoni etnològic, l'aplicació dels resultats obtinguts amb la recerca, i la seva significació i interès per al territori. També l'aportació de perspectives innovadores sobre el patrimoni etnològic local, l'assessorament o col•laboració amb l'entorn universitari i la metodològica de la recerca.

 

Des que es va impulsar per primer cop la convocatòria ja s'han realitzat prop d'una trentena de treballs de recerca a les quatre comarques de les Terres de l'Ebre i amb temàtiques molt diverses vinculades a l'apicultura, l'arquitectura, les creences religioses, la memòria oral, el món rural, la música tradicional, els oficis artesanals i els sabers populars, entre molts altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.