17.1.18

Balanç d'incidències de l'Alerta del pla VENTCAT de Protecció Civil de la Generalitat

El telèfon d'emergències 112 de Catalunya ha rebut fins a les 9.30 hores 193 trucades per incidències relacionades amb el vent. La majoria d'aquestes s'han fet des del Barcelonès (107) i des del Baix Llobregat (31). Per municipis, les trucades la majoria s'han fet a Barcelona (93) i a Castelldefels (22). Els avisos s'han realitzat per caiguda d'arbres, obstacles a la calçada i risc estructural exterior (uralites i tendals). També s'han produït alguna incidència de més gravetat com la caiguda d'un mur d'un pati d'una comunitat de veïns a la ciutat de Tarragona. No consten persones ferides.

 

A causa d'aquests avisos, els Bombers de la Generalitat han atès 69 incidències entre les 21 hores d'ahir i les 09.30 hores d'aquest matí.

Aquests avisos es distribueixen, per Regions d'Emergències (RE) de la manera següent:

RE Tarragona: 12
RE Metropolitana Nord: 4
RE Metropolitana Sud: 48
RE Terres de l'Ebre: 5

Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta del Pla Especial d'Emergències per risc de Vent a Catalunya VENTCAT per les fortes ventades que s'estan produint i que afectaran el litoral i prelitoral des de Barcelona fins el Baix Camp, fins el migdia.

 

Renfe ha informat aquest matí que per previsió de vents Adif mantindrà la circulació ferroviària entre L'Ametlla i Montroig fins a les 11.00 hores. Per facilitar la mobilitat dels usuaris, Renfe ha establert un servei alternatiu per carretera entre l'Ametlla i Cambrils per als trens Regionals de la R16 (Barcelona - Tortosa per Tarragona), i per als trens de Llarga entre l'Aldea i Tarragona.

A més, a causa del vent s'ha limitat la velocitat de circulació dels trens a la zona de la demarcació de Tarragona, afectant els trens de les línies R13, R14 y R15. Aquestes limitacions de velocitat també es registren en el tram Ripoll-La Tour de Carol de la línia de Rodalies R3.

 

El Servei Meteorològic de Catalunya SMC ha informat que s'ha superat el llindar de vent a:

Barcelona - Zona Universitària 82 km/h
Barcelona - Observatori Fabra 75 km/h
Vallirana 72 km/h
Cunit 81 km/h
Tarragona 89 km/h (complex educatiu)
Vila-rodona: 82 km/h
Siurana: 104 km/h
L'Espluga Francolí: 82 km/h
Ports (1000 m): 84 km/h
Mas de Barberans: 80 km/h
Alguaire 85 km/h.
Espot (2500m) 119 km/h
Montserrat 74 km/h
Portbou 122 km/h

 

Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l'exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. També cal extremar la precaució en les activitats a l'aire lliure tant a l'entorn natural com a les zones urbanes properes a arbrat com ara parcs i jardins, per la possibilitat de caiguda de branques i arbres. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l'efecte del vent.

 

A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire, tenint especial cura amb els elements de decoració nadalenca. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. Al carrer també cal extremar la prudència prop dels elements de decoració i d'il·luminació nadalenca. En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d'elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Cal evitar situar-se a prop dels arbres ja que poden desprendre's branques i causar danys.

 

Trobareu tots aquests consells al web interior.gencat.cat/ventades

 

A més, es important seguir les indicacions del SCT en cas que conduïu en situació de vent:

 

En cas de vent fort, subjecteu el voltant amb fermesa i amb les dues mans. Reduïu la velocitat i, amb molta suavitat, corregiu les desviacions produïdes pels cops de vent per mantenir la trajectòria del nostre vehicle.
Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.

 

També es demana als conductors que estiguin atents a les previsions meteorològiques i consultin les incidències viàries abans de sortir de casa o a través del mapa continu de trànsit del Servei Català de Trànsit. Es recomana estar atents a l'evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.