13.12.17

Unió de Pagesos denuncia una caiguda del preu d’oví que arriba al 9,1% en lletons i comporta una pèrdua de 5,5 euros per animal al ramader coincidint amb una època de més demanda

Unió de Pagesos denuncia una davallada en els preus de la carn de xai i cabrit pagats als ramaders en les darreres setmanes, que se situen entre el 7,4% i el 9,2% en el cas dels xais lletons, i que per al ramader comporta una pèrdua de 5,5 euros per cada animal. Així, segons les cotitzacions de la Llotja de l'Ebre, aquesta setmana el preu de lletó d'11 quilos és de 54,89 euros per animal mentre la setmana del 30 d'octubre va ser de 60,39 euros per animal. En el cas dels xais de 24 quilos, la baixada de preu entre les mateixes dates ha estat d'un 1,4% (84,87 euros per animal aquesta setmana i 86,08 la del 30 d'octubre), però cal tenir en compte que en aquest cas es parteix de preus molt baixos, ja denunciats fa mesos pel sindicat, i tal com també passa amb la carn de cabrit.

Per a Unió de Pagesos, en aquesta davallada de preus no hi ha una raó de mercat, sobretot perquè en l'època prenadalenca hi ha una demanda molt més elevada d'aquest producte i, d'altra banda, coincideix amb una oferta limitada, ja que s'ha exportat una gran quantitat d'animals a altres mercats, tant comunitaris com de països tercers.

Davant d'aquesta situació, el sindicat reclama a l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) que investigui si s'estan produint pràctiques anticompetitives en aquest sector. A l'abril, Unió de Pagesos ja va alertar d'una reducció important dels preus d'oví i cabrum que no podia explicar-se per raons de mercat, ja que era abans de les festes de Setmana Santa, i també coincidia amb una etapa positiva per a l'exportació.

El sindicat adverteix de la situació de crisi del sector, després d'haver patit episodis de sequera que han minvat la disponibilitat de l'aliment per al bestiar, i a més, juntament amb els efectes de l'aplicació de la vacuna contra la llengua blava el 2016, han provocat menor fertilitat i, per tant, pèrdues de producció. Cal recordar que els preus actuals percebuts pels ramaders són similars als de l'any 2000.

Unió de Pagesos també reitera la seva petició al Departament d'Agricultura per tal que l'Observatori de Preus inclogui l'estudi del sector oví i cabrum per donar transparència a la formació de preus.

Així mateix, el sindicat recorda que l'incompliment de la normativa d'etiquetatge sobre l'origen de la carn de xai i cabrit suposa un important greuge per al sector, ja que la producció catalana,  reconeguda com de qualitat superior a la d'altres països, es troba en inferioritat de condicions si no es pot diferenciar de la resta. Cal tenir present que l'Estat espanyol importa cada any unes 3.000 tones de xai, de les quals 400.000 quilos són lletons, de països com França, Itàlia o Grècia. Per aquest motiu, demana a l'Agència Catalana de Consum (ACC) que faci complir l'obligatorietat d'etiquetar aquesta carn i evitar així el frau davant del consumidor.

D'altra banda, Unió de Pagesos ha aconseguit que la vacunació contra la llengua blava, molts efectes secundaris de la qual  són negatius per al bestiar, sigui voluntària el 2017. El sindicat també ha aconseguit una revisió dels mòduls d'IRPF per part del Ministeri d'Hisenda, després d'haver-li facilitat les dades de danys relacionades amb els efectes de la sequera i de la vacunació contra la llengua blava de 2016.

El sindicat denuncia que el Ministeri d'Agricultura segueix ignorant la veu majoritària del sector, que reclama que no s'exigeixi el requisit de productivitat de 0,6 per al sector (0,6 xais o cabrits sortits de l'explotació per cada reproductora) per tal de tenir dret a l'ajut associat a oví i cabrum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.