14.12.17

Irene Fornós: ‘Les polítiques de memòria són i han de ser un pilar fonamental en la República catalana’

Aquest matí, els candidats republicans al Parlament de Catalunya, Irene Fornós i Roger Heredia, acompanyats de la regidora morenca Cinta Agné, han estat a Móra d'Ebre per explicar les propostes que plantejaran sobre memòria històrica la propera legislatura. Fornós ha manifestat que 'les polítiques de memòria són i han de ser un pilar fonamental en la República catalana'.
 
La candidata ha volgut donar rellevància a la feina feta des de les conselleries republicanes de Raül Romeva, Antoni Comín i Carles Mundó aquests darrers vint mesos. Així, ha destacat l'execució del Pla de Fosses, que ha permès localitzar 123 noves fosses a les Terres de l'Ebre i el Priorat; el Programa d'Identificació Genètica de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista i l'aprovació al Parlament de la Llei de Reparació Jurídica de les víctimes de franquisme, per la qual es declaraven nuls els judicis sumaríssims.
 
Fornós ha afirmat que 'ens comprometem a seguir desplegant els programes de Fosses i d'Identificació, a reforçar el COMEBE i ampliar-lo amb la incorporació de nous pobles del tram final del riu, protagonistes en l'inici de la Batalla de l'Ebre,  i també ha donat suport a totes les iniciatives i actuacions que es desenvolupin el proper any en el marc de la commemoració del 80è aniversari del començament d'aquesta Batalla'.
 
Roger Heredia ha denunciat la incompetència del Govern espanyol en polítiques de memòria. 'És el segon país del món en nombre de fosses per obrir, hi ha 130.000 desapareguts i encara es manté vigent la sentència de mort del president Companys'. Ha afirmat Heredia abans de recordar que 'aquest Estat repressiu i antidemocràtic no té cap voluntat de reparar les polítiques de memòria'.
 
El candidat republicà ha expressat preocupació per les conseqüències de l'Article 155 en les polítiques de memòria. 'No sabem quin és el límit d'aquest article repressiu i, per tant, vull preguntar al PSC, PP i Ciudadanos si seran capaços de suprimir el dret més bàsic que tenen les persones de recuperar els seus familiars desapareguts. Tenim el neguit que els homes de negre que intervenen totes les conselleries aturin les polítiques de memòria de la Generalitat'. És per això que Heredia ha advertit que 'el  21 de desembre, o es vota els partits del 155, que són els de la repressió i l'anul·lació de les polítiques de memòria, o bé es vota Esquerra Republicana, un partit que ha abanderat les polítiques de memòria i és garantia que es continuïn aplicant aquest tipus de polítiques'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.