22.11.17

Unió de Pagesos insisteix al Ministeri en la proposta d’un pla d’arrencada i un nou pla de reconversió varietal per fer front a la crisi de la fruita dolça


 

Unió de Pagesos va exposar ahir als representants de la Direcció General de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d'Agricultura les seves propostes per combatre la crisi de la fruita dolça, en una reunió bilateral en el marc del pla d'actuació per al sector que ha posat en marxa el Govern espanyol. El sindicat va reiterar la seva proposta d'un pla d'arrencada per diversificar les plantacions obsoletes destinat a titulars d'explotació d'edat propera a la jubilació o de titulars que volen modificar l'orientació productiva a altres sectors agraris.

 

Unió de Pagesos també va plantejar la necessitat d'un nou pla de reconversió per millorar la productivitat de les plantacions de pera, encara per sota dels principals competidors, Bèlgica i Holanda, i també per a les de poma envellides per a la pagesia que vol continuar l'activitat. El sindicat defensa que es continuïn millorant les varietats de préssecs i nectarines per anar-les adaptant a les necessitats del mercat.

 

El sindicat també va exposar que les dades de preus en origen que maneja el Ministeri no són reals i que altres fonts oficials, com l'Observatori de preus de referència del Departament d'Agricultura i que és representatiu de més del 70% de la producció a Catalunya, així ho indiquen.

 

Unió de Pagesos i el Ministeri van coincidir en la necessitat que les organitzacions de productors i les seves associacions realitzin més actuacions per planificar la producció i les mesures de gestió de crisi. El sindicat aposta per les circumscripcions econòmiques, com la creada per a la poma, la pera i el préssec i la nectarina a Catalunya. Unió de Pagesos considera que si en el marc de les associacions d'Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH) i l'establiment de circumscripcions econòmiques el sector productor no pot arribar a grans acords, difícilment es podrien assolir en el marc d'una organització interprofessional de fruita dolça on, a més, caldria consensuar-les amb representants d'altres baules de la cadena.

 

El sindicat també va recordar la necessitat que s'imposi l'obligació de formalitzar contractes entre la part productora i la part compradora en l'àmbit comunitari, ja que la llei espanyola de la cadena agroalimentària no pot abastar la normativització de les relacions comercials entre la producció i les empreses compradores de fruita ubicades fora de l'Estat espanyol.

 

La reunió d'ahir va tenir lloc després que el Ministeri convoqués el 27 d'octubre i el 7 de novembre jornades del Grup de treball de la fruita de pinyol i de la fruita de llavor. Unió de Pagesos, tot i ser convocada a la primera reunió, va ser expulsada a petició de JARC-COAG, ASAJA i UPA. El sindicat va denunciar aquesta situació, ja que va obtenir el 66,67% de la representació de la pagesia catalana en les eleccions al camp del 2016. Tenint en compte la seva condició de sindicat agrari majoritari català i que Catalunya representa més del 50% de la producció de poma de l'Estat espanyol, prop del 50% de la de pera i més del 30% de la de préssec i nectarina, Unió de Pagesos hagués considerat injust ser exclòs d'aquest debat.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.