29.11.17

Unió de Pagesos denuncia que la proposta d’orientació de la futura PAC comportarà noves reduccions de la renda agrària catalana


Unió de Pagesos considera que les orientacions de la Comunicació sobre la Política Agrària Comuna (PAC) després del 2020, presentades avui per la Comissió Europea, suposaran una forta retallada de les rendes de la pagesia catalana, ja que comportaran un substancial increment de la competència deslleial al mercat únic i vers les importacions de països tercers. En aquest sentit, dificultaran que la pagesia faci front als reptes de la seguretat alimentària, l'ús sostenible dels recursos i el creixement.

Els representants d'Unió de Pagesos s'han reunit avui a Brussel·les amb Ricard Ramon, subdirector d'Anàlisi i perspectives de polítiques agrícoles de la Comissió Europea, per tractar els aspectes de la proposta de la nova PAC. 

El sindicat considera inviable per a la competitivitat de l'agricultura i la ramaderia europees afegir més obligacions a les normes de producció europees, ja que en l'actualitat la producció ja compta amb una gran competència deslleial davant les importacions de països tercers que no han de complir les estrictes normatives europees de producció. La Comunicació de la Comissió Europea reconeix aquesta situació, però lluny de proposar mesures per equilibrar la situació al mercat únic, només adverteix que continuarà negociant nous acords internacionals a favor del lliure comerç, i que la ciutadania europea reforçarà les seves demandes de seguretat alimentària, qualitat, sostenibilitat i benestar animal. Tampoc es manifesta sobre el pressupost del qual podrà disposar la futura PAC i ho deixa pendent de cara a l'any vinent, quan la pròpia Comissió Europea presenti la proposta del nou Marc Financer Pluriennal per després del 2020.

Unió de Pagesos considera insuficients les mesures per a les crisis en el mercat, ja que suposa un clar atemptat a la lliure competència en el mercat únic que l'eina d'estabilització d'ingressos general o sectorial es mantingui en el desenvolupament rural, amb aportació econòmica de la Generalitat i de l'Estat, quan una eina d'aquestes característiques hauria d'estar finançada íntegrament per la Unió Europea.

Per al sindicat és imprescindible l'actualització de la normativa sobre competència per dotar a les administracions de mesures més eficaces per evitar, perseguir i sancionar les pràctiques abusives i deslleials que s'imposen en la cadena alimentària per part dels oligopolis de la distribució i per una part de l'agroindústria. En aquest sentit cal establir, per sectors com l'alimentari, amb una demanda inelàstica, una definició de posició de domini molt més baixa que la de productes amb demanda elàstica i, redefinir la venda a pèrdues, que ha d'incorporar, en el preu de compra del producte, els costos fixes i variables de la comercialització dels aliments.

Unió de Pagesos aprofitarà aquest nou procés de debat, perquè tant el nou Govern que surti de les eleccions catalanes del 21 de desembre, com l'espanyol i els eurodiputats, defensin una PAC més equilibrada pel que fa a la diversitat dels sistemes productius de l'Europa mediterrània.

D'altra banda, els responsables d'Unió de Pagesos s'han reunit aquesta tarda amb la consellera, a l'exili, d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret i li han exposat les prioritats sindicals en política agrària de cara al 21D. Entre altres, el sindicat defensa polítiques que assegurin el compliment de les normes que regulen el mercat, la competència i el comerç agroalimentari, i polítiques que millorin la renda agrària, compensin els costos i garanteixin inversions i finançament a l'empresa agrària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.