10.11.17

Comença el cicle de conferències “Ibers i romans a l’Ebre”

Ahir a la tarda es va inaugurar el cicle de conferències "Ibers i romans a l'Ebre", organitzat per l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre (ACRE) i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE). La conferència inaugural, "Comerç, poder, aristocràcia: la formació del món ibèric a les Terres de l'Ebre", va anar a càrrec de Jordi Diloli, professor d'Història Antiga de la Universitat Rovira i Virgili. La sala polivalent de l'ACRE, a Móra d'Ebre, va acollir mig centenar d' assistents i va reunir l'àmbit cultural i associatiu de la comarca.


Fruit de la col·laboració entre el CERE i l'ACRE


Tot el contingut d'aquest programa, seguint la col·laboració encetada entre el CERE i l'ACRE l'any 2015, serà publicat l'any 2018 en forma de dossier temàtic a la Miscel·lània del CERE.

Una publicació que ha volgut destacar la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera, Gemma Carim: "el fet que tots els continguts tractats siguin publicats l'any vinent a la Miscel.lània del CERE ens permetrà difondre molt més el coneixement i també arribar a les escoles".

La inauguració del cicle de conferències va anar a càrrec de Gerard Mercadé, director de l'ACRE; Raúl Olivan, regidor de l'Ajuntament de Móra d'Ebre; Joan Josep Duran, president del CERE, i Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre, i la mateixa Carim.Aquesta tarda, la cita és a Tivissa


Aquesta tarda a les 19.30, el cicle continua al casal cultural de Tivissa amb la conferència "El castellet de Banyoles", el jaciment ibèric a Tivissa, sobre el qual parlarà David Asensio Vilaró, professor de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana a la UAB.


La pròxima setmana, divendres 17 de novembre, la cita serà a la sala d'actes de l'Ajuntament d'Ascó, que acollirà la conferència "La Ribera d'Ebre: una via de pas de les tropes d'Hanníbal Barca durant la Segona Guerra Púnica", i una setmana més tard, a Flix, es parlarà sobre "El poblament ibèric a Flix". Finalment, el 15 de desembre, "La Romanització de la Ribera d'Ebre", a la Sala de la Reinaxença de Benissanet, tancarà aquest cicle de xerrades, que vol contribuir a difondre la cultura dels Ibers, una de les que ha influït d'una forma més decisiva a l'actual comarca de la Ribera d'Ebre, tot i que continua sent força desconeguda per la ciutadania. A la jornada de clausura es farà la presentació de les Actes de les I Jornades d'Arqueologia de les Terres de l'Ebre –celebrades el maig del 2016 a Tortosa-, per part de Joan Martínez, arqueòleg dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l'Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.