11.10.17

XV JORNADA D’ETNOLOGIA DE LES TERRES DE L’EBRE

La Jornada d'Etnologia de les Terres de l'Ebre, organitzada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, el Museu de les Terres de l'Ebre i l'IRMU, se centra de manera monogràfica en algun dels molts aspectes del Patrimoni Etnològic, material i immaterial, del territori. Aquest any se celebra la XV edició, dedicada a les plantes remeieres i la seva recol·lecció, distribució i usos tradicionals.

 
Per itinerància entre les quatre comarques de l'Ebre, tindrà lloc a Riba-roja d'Ebre, concretament a la Casa de la Vila, el dissabte 21 d'octubre, a partir de les 9.30 h i fins a les 18.30 h. L'organització de la Jornada incorpora en aquesta edició l'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre, i compta també amb la col·laboració d'Amics de Riba-roja i del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre.

El programa de la Jornada inclou una conferència marc i cinc comunicacions, una per a cadascuna de les quatre comarques de les Terres de l'Ebre més una de general sobre el conjunt del territori, a més de diverses activitats complementàries, totes relacionades amb el món popular de les plantes remeieres.

La conferència marc "Etnobotànica a les terres catalanes. Metodologia, estat de la qüestió i perspectives de futur del saber tradicional sobre la biodiversitat i la seva recerca" anirà a càrrec dels etnobotànics Joan Vallès, Ugo d'Ambrosio, Airy Gras, Montse Parada i Teresa Garnatge, Les comunicacions seran: "La transformació del ginebre en els forns d'oli de Riba-roja", a càrrec de Josep Aguilà, Antonio Castellví i Ramon Puig, Amics de Riba-roja; Marina Orobitg, antropòloga, i Judith Vidal, historiadora; "Qui té mal, busca remei", a càrrec de Salvador Fornós, Salomé Mulet i Elena Fabra, del Centre d'Estudis Tirant Lo Rall; "Les plantes remeieres i els sabers de les dones del Montsià en la cura de la salut", a càrrec d'Àngels Castellà i Mila Garriga del SIAD del Consell Comarcal del Montsià; "Remeis tradicionals i actuals fets amb plantes remeieres dels Ports", a càrrec de Manolo Arrufat, del Grup de Recerca Científica Terres de l'Ebre Ebrerecerca, i Viqui Carles, del Grup d'Estudis i Comunicació Ambiental Graëllsia, i "Els boticaris de l'Ebre: la convergència de la medicina popular i la medicina científica", a càrrec de Joaquin García, doctor en medicina, i Joaquim García, enginyer de forest.

La jornada inclou també diverses activitats complementàries: la presentació i visita guiada a l'exposició itinerant "Els sabers de les dones del Montsià", produïda pel SIAD del Consell Comarcal del Montsià, i una demostració pràctica comentada de l'elaboració tradicional d'oli de ginebre, a càrrec d'Amics de Riba-roja. A més, també hi haurà per a dinar una clotxada a l'Àrea de lleure de la Garita, a càrrec de l'Associació de Dones de Riba-roja d'Ebre.

Els interessats a assistir a la Jornada, o a la Jornada i el dinar, cal que s'inscriguin a través de la butlleta d'inscripció que apareix al tríptic editat o bé a través del web http://www.irmu.org/projects/etnologiate abans del 19 d'octubre. L'entrada a la Jornada és lliure i gratuïta com a públic oient (només la inscripció amb pagament de 12 € abans del 19 d'octubre donarà dret als assistents a gaudir del dinar organitzat dins la Jornada).

Per ampliar informació sobre la XV Jornada Etnologia de les Terres de l'Ebre consulteu el web http://etnologia.tte.cat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.