27.10.17

Unió de Pagesos expulsada pel Ministeri d’Agricultura del grup de treball de la fruita dolça que se celebra avui a Madrid


Unió de Pagesos amb l'organització confederal d'àmbit estatal Unió d'Unions d'Agricultors i Ramaders ha estat expulsada de les jornades del 'Grup de Treball per a l'elaboració d'un pla estratègic per als sector de la fruita dolça' que ha organitzat el Ministeri d'Agricultura aquest matí a Madrid. L'expulsió ha estat a petició de les organitzacions professionals ASAJA, UPA i JARC-COAG, entre els representats de les quals hi havia els catalans Pere Roqué (ASAJA) i Joan Borda (JARC-COAG). Aquestes organitzacions es reparteixen de manera fixa la representativitat del sector als àmbits consultius de l'Estat sense haver-se realitzat unes eleccions al camp, ni estatals ni en moltes de les autonomies.

Unió de Pagesos és l'organització professional agrària més representativa de Catalunya, ja que a les darreres eleccions sindicals al camp del febrer del 2016 va obtenir el 67% de la representativitat, mentre que JARC, el 33 %, i ASAJA es va quedar sense representativitat per no haver assolit ni el mínim del 15 % que marca la llei. El sindicat denuncia que és aberrant que el Ministeri d'Agricultura deixi fora dels debats sobre el futur immediat de la fruita dolça a l'organització agrària més representativa de la regió fructícola més important de l'Estat espanyol. Els fructicultors catalans produeixen més de la meitat de la poma i la pera que es fa a tot l'Estat i un terç del préssec i la nectarina. Catalunya exporta el 67% de la poma que produeix Espanya, el 65 % de la pera i el 41,5% del préssec i la nectarina.

El sindicat denuncia que apartar Unió de Pagesos dels debats sobre el futur de la fruita dolça és més greu davant la manca de propostes de la resta d'organitzacions agràries. Davant la crisi de preus de la fruita dolça, Unió de Pagesos ha reclamat al Ministeri d'Agricultura que demani ajuts directes per als professionals a la Comissió Europea per pal·liar les pèrdues extraordinàries del sector de la fruita de pinyol en les quatre últimes campanyes, la posada en marxa urgent d'un pla d'arrencada i abandonament de determinats fruiters per trobar una sortida a les explotacions que no poden continuar produint fruita, i un segon pla de reconversió varietal que permeti adaptar les plantacions a les varietats que demanda el mercat. El sindicat també ha impulsat la circumscripció econòmica de Catalunya per millor l'organització de la producció a través d'una extensió de norma sectorial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.