23.10.17

Unió de Pagesos considera insuficient l’increment d’indemnització pels animals sacrificats en campanyes de sanejament ramader i demana el 100% del valor de le pèrdues

Unió de Pagesos considera insuficients els nous barems d'indemnització pels animals bovins, ovins i caprins sacrificats en campanyes de sanejament ramader establerta pel Ministeri d'Agricultura en la publicació del Reial Decret 904/2017, i demana que la indemnització sigui del 100% del valor real de l'animal i que inclogui el lucre cessant pel període improductiu. El sindicat denuncia, a més, que aquesta normativa no cobreix els perjudicis que pateixen els ramaders en l'aplicació d'altres mesures sanitàries com la vacunació contra la malaltia de la llengua blava.

 

Segons les modificacions incloses en el Reial Decret, la indemnització corresponent per sacrifici augmenta del 75% al 85% d'un valor de l'animal fixat pel Ministeri, segons l'espècie, l'orientació i l'edat. Es manté el 10% addicional d'indemnització pel fet de pertànyer a una Agrupació de Defensa Sanitària (ADS), i s'hi suma un altre 5% més en el cas de que els animals pertanyin a una raça autòctona reconeguda.

 

Tot i que Unió de Pagesos valora positivament aquest increment, fruit de les mobilitzacions realitzades a Catalunya i a Madrid juntament amb Unió d'Unions, denuncia que és insuficient, ja que es calcula a partir d'uns suposats valors de mercat dels animals que es van establir el 2011 i que mai han estat modificats.

 

A més, en el cas d'un buidat sanitari o mort de tots els animals de l'explotació per sanejament, la indemnització segueix sent la mateixa que fins ara, del 100% del valor que s'ha indicat, establert el 2011.

 

A aquest fet cal afegir que el Reial Decret avisa de que l'Estat subvencionarà fins a un 50% de la despesa prevista a realitzar per la comunitat autònoma, en funció de les disponibilitats pressupostàries. Així, el sindicat denuncia que el Ministeri segueixi carregant als ramaders l'alt cost de la sanitat ramadera, tot i que, com inclou el mateix Reial Decret, el sanejament és una tasca prioritària, tant pel possible contagi a l'ésser humà com per la seva importància en la sanitat animal.

 

Per a Unió de Pagesos és inacceptable que el Ministeri hagi tardat sis anys a modificar aquests barems, quan està facultat per actualitzar-los amb una periodicitat, com a mínim anual, en funció dels preus de mercat.

 

El Reial Decret 904/2017 també introdueix canvis en les condicions dels ajuts a la repoblació d'explotacions que han patit un buidat sanitari, que suposen un augment de 75% al 85% del suposat preu de mercat de l'animal, i incrementa el límit d'ajut per explotació de 75.000 a 100.000 euros.

 

Finalment, Unió de Pagesos denuncia que el Reial Decret no hagi previst la indemnització per les pèrdues produïdes en aplicació de mesures sanitàries, més enllà del sacrifici d'animals, com és el cas dels efectes secundaris de la vacunació contra la llengua blava.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.