11.10.17

L'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre participa en la Jornada d'Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés, dedicada al seu paper com a fotògraf

El passat dissabte 7 d'octubre l'Ajuntament d'Ascó va acollir la novena jornada d'Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés que, en aquesta ocasió, portava com a títol de 'Carmel Biarnés d'Ascó, fotògraf de la Ribera d'Ebre'.

Com sabem Carmel va ser un personatge prolífic en el desenvolupament de diverses disciplines (com ara, per citar-ne algunes, la història o l'antropologia). Tanmateix, sovint no hem considerat prou, segurament perquè el seu llegat personal no era totalment accessible per la ciutadania fins fa relativament poc, el seu paper com fotògraf, tot i haver deixat una empremta considerable en aquesta disciplina, tant pel que respecta al volum dels seu fons fotogràfic, format per més de 60.000 instantànies, com en relació a l'amplitud territorial de la seva obra, la qual té com a epicentre Ascó, la Ribera d'Ebre i les comarques veïnes (Terra Alta, Baix Ebre i Priorat, especialment), tot i que va molt més enllà.

Conscients d'aquests buits en el coneixement de la figura de Carmel Biarnés, i de l'interès que suscita la fotografia entre la ciutadania, vam voler dedicar la Jornada d'Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés al paper de l'asconenc com a fotògraf.

Després de la inauguració de la jornada a càrrec de la Sra. Montserrat Lerma, regidora de cultura de l'ajuntament d'Ascó, el Sr. Joan Josep Duran, president del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre i el Sr. Biel Pubill, president de l'Associació Cultural Lo Llaüt d'Ascó, es va passar a la presentació de les ponències.

En primer lloc el Sr. Jep Martí, arxiver municipal de Valls i investigador de la fotografia ens va parlar d'Els inicis de la fotografia a Catalunya. Fites del segle XIX. A continuació va ser el director de l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre (ACRE) Gerard Mercadé qui va parlar-nos del tractament d'El fons fotogràfic de Carmel Biarnés, gestionat per l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre, del qual ja es pot consultar una primera part al portal 'Arxius en línia'.

A continuació, es va inaugurar l'exposició 'Carmel Biarnés, fotògraf de la Ribera d'Ebre', composta per 10 roll-up de 2x2 m i un més de 3x2m, que presenta diferents temàtiques que va tractar el fotògraf asconenc com ara: festes populars, religiositat, l'Ebre, la construcció del pont d'Ascó, la construcció de la central nuclear, imatges d'Ascó, imatges de la Ribera d'Ebre, Priorat i Terra Alta i, per fi, una altra sobre la mirada del nostre personatge a Catalunya. La mostra, que ha de ser itinerant i que properament es podrà veure a Móra d'Ebre, Tortosa i Reus, ha estat possible gràcies al recolzament de la regidoria de cultura de l'ajuntament d'Ascó, l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre i l'associació cultural Lo Llaüt.

Després de la visita a l'exposició, que va tenir un gran èxit i va crear molta expectació entre els assistents, es va poder gaudir d'un brillant concert de la Banda de Música de l'Escola Municipal de Música d'Ascó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.