17.10.17

La primera òpera electroacústica del músic Joan Bagés parla de la vida i de la mort utilitzant l’aigua del riu l’Ebre com a metàfora

"Ib" òpera electroacústica - work in progress, una creació en què fa mesos que treballa el músic ebrenc Joan Bagés i que s'estrenarà el pròxim mes de novembre, parla d'un tema universal: la vida i la mort, tant de l'individu com de la societat. Si bé Bagés ha compost la música instrumental, vocal i electrònica per aquesta obra, els artistes encarregats de crear el text són l'escriptor Andreu Carranza i el filòsof Roman Aixendri, també de les Terres de l'Ebre. Carranza i Aixendri han compost un llibret on, a través de diversos poemes i textos, aprofundeixen en els trànsits i en els estats de consciència entre la vida i la mort. D'altra part, el marc escollit per a parlar-ne és el riu Ebre.  Segons explica Bagés, "Carranza i Aixendri utilitzen l'aigua com a metàfora i com a vehicle per a narrar-nos un conjunt de paisatges imaginaris on aquests conceptes de vida i mort hi prenen lloc i s'articulen. Tot plegat aconseguim una òpera molt audiovisual on l'experiència de sentir-se dins i fora de l'aigua ens remet a quelcom tant universal com els instints de supervivència".

A més de Bagés, Carranza i Aixendri en l'obra participen el grup Morphosis Ensemble, la soprano Cecilia Aymí, el tenor Roger Padullés, un cor mixt de 4 o 8 veus, l'escenògrafa Mireia Andreu que compta amb l'assistència tècnica de Jaume Martínez, i Belen Iniesta i Jaume Rocamora que han creat els efectes visuals i la iconografia, respectivament.

"Ib" òpera electroacústica - work in progress s'estrenarà el pròxim dia 4 de novembre a l'Ateneu Barcelonès, i una setmana més tard arribarà a l'escena ebrenca, en el marc del Festival Felip Pedrell de Tortosa. La primera òpera de Joan Bagés, com ell mateix afirma "és una òpera vista amb els ulls de la creació visual i sonora del segle XXI. Òpera o espectacle audiovisual, multimèdia on l'experiència immersiva porta a l'espectador a cabussar-se en aquest món sonor/musical i visual".

Cal recordar que aquesta òpera està en constant creació. Al seu voltant s'han ideat, al llarg dels darrers mesos, obres col·laterals com ara "teasers" o tràilers, dibuixos, músiques, instal·lacions audiovisuals, vestits, etc. que es poden seguir a través d'Internet i que s'exposaran el dia de l'òpera. A més, el públic assistent també intervindrà en el procés de creació de l'òpera. Ho farà de dos maneres, o bé enviant 20 segons de materials d'àudio (veus, paraules i sons gravats o tractats electrònicament) que hauran generat a casa seva, o bé el mateix dia de l'estrena, quan es captaran els sons individuals i col·lectius en la sala de representació i s'incorporaran també a l'obra.

La posada en escena d"Ib" servirà per tancar l'edició d'enguany del Festival Internacional de Música Contemporània i Patrimoni Local-Sirga Festival que es va iniciar el passat mes d'abril a Flix i tancarà portes a Tortosa després d'haver programat concerts a Flix, Riba-roja d'Ebre, Móra d'Ebre, Ginestar, Miravet, Horta de Sant Joan, Amposta, Barcelona i Tortosa. L'òpera, concretament, compta amb el suport de l'Ajuntament de Tortosa, l'Ateneu Barcelonès, el Consell Comarcal del Baix Ebre,  la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.

Més informació a http://ibopera.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.