9.10.17

El públic pot participar des de casa i el dia de l’estrena en la creació de l’òpera “Ib” del músic ebrenc Joan Bagés

L'equip tècnic  i artístic que ha de donar vida i forma a la primera òpera electroacústica creada pel músic ebrenc Joan Bagés sota el paraigües del Sirga Festival, "Ib" òpera electroacústica - work in progress, ha començat aquests dies els assajos per tenir-ho tot a punt per a l'estrena. El dia 4 de novembre hi haurà la primera representació a l'Ateneu Barcelonès i el dia 11  l'estrena a l'escena ebrenca en el marc del Festival Felip Pedrell de Tortosa. Bagés ha matisat que la seva creació "no estarà completa fins al mateix dia de la representació, perquè volem que el públic assistent en sigui partícip".

Segons ha explicat Bagés, el públic que tingui pensat assistir a alguna de les dues representacions, pot participar en el procés creador de dues maneres: d'una banda, la  setmana prèvia a la funció, les persones poden enviar a través de la pàgina web de l'òpera (http://ibopera.com/) 20 segons de materials d'àudio que hauran generat a casa seva, això sí seguint els criteris proposats a la web. Aquests materials, que poden ser veus, paraules, sons gravats o tractats electrònicament, entre altres, s'utilitzaran a la secció 5 de l'òpera. El nom de les persones que hi col·laboren se publicitarà al programa de mà i a la web de l'òpera; d'altra banda, la segona intervenció del públic en la creació de l'obra serà el mateix dia de l'estrena, quan es captaran els sons individuals i col·lectius en la sala de representació i s'incorporaran també a l'obra, que com el seu nom indica està en constant creació.

De fet, segons ressalta Bagés, "si bé l'òpera és la columna vertebral del projecte, aquest s'expandeix a altres espais i temporalitats fora de l'auditori, perquè s'han generat diverses obres col·laterals com ara "teaser", dibuixos, músiques, instal·lacions audiovisuals, vestits, etc. que es poden seguir a través d'Internet i que s'exposaran el dia de l'òpera".  

"IB", segons la defineix el mateix creador, "és una òpera vista amb els ulls de la creació visual i sonora del segle XXI, on es revisa fins i tot el mateix concepte d'òpera. És una òpera entesa com a espectacle total, espectacle audiovisual i multimèdia on l'experiència immersiva porta a l'espectador a cabussar-se en aquesta experiència sonora/musical i visual, on s'utilitzen tots els medis expressius com són la música, el cant, la paraula, el text, la música electrònica, els visuals i l'escenografia".

L'equip artístic que ha fet possible l'obra i que posarà en escena l'òpera serà: el grup Morphosis Ensemble, la soprano Cecilia Aymí, el tenor Roger Padullés, un cor de 4 o 8 veus i el músic Joan Bagés que dirigirà la composició i l'apartat electroacústic de la seva creació. L'escenografia i la direcció d'escena anirà a càrrec de Mireia Andreu amb l'assistència tècnica de Jaume Martínez, els efectes visuals són de Belen Iniesta i la iconografia de l'artista Jaume Rocamora, mentre que el llibret amb poemes i textos l'han escrit l'escriptor Andreu Carranza i l'artista Roman Aixendri.

La posada en escena d"Ib" servirà per tancar l'edició d'enguany del Festival Internacional de Música Contemporània i Patrimoni Local-Sirga Festival que es va iniciar el passat mes d'abril a Flix i tancarà portes a Tortosa després d'haver programat concerts a Flix, Riba-roja d'Ebre, Móra d'Ebre, Ginestar, Miravet, Horta de Sant Joan, Amposta, Barcelona i Tortosa. L'òpera compta amb el suport de l'Ajuntament de Tortosa, l'Ateneu Barcelonès, el Consell Comarcal del Baix Ebre,  la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.