6.9.17

Unió de Pagesos demana a la ministra d’Agricultura ajuts directes per pal·liar la greu crisi de preus de la fruita de pinyol

El sindicat ha reclamat avui a la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, en una concentració davant de la Subdelegació del Govern estatal a Lleida, que, a més de demanar a la Comissió Europea (CE) la declaració urgent de pertorbació de mercat, tenint en compte que estem a final de campanya de comercialització i, per quart any consecutiu, ens trobem en una situació de crisi de preus en origen que suposa una pertorbació de mercat, les qüestions següents:

1. Demanar l'autorització al Consell de la Unió Europea (UE) perquè el Govern estatal articuli una ajuda d'estat que inclogui:

 

- Ajuts directes per superfície declarada en les sol·licituds d'ajudes directes de la PAC per als agricultors professionals o per a les explotacions agràries prioritàries.

- Bonificació o reducció de les quotes de la Seguretat Social dels autònoms vinculats a explotacions hortofructícoles.

 

2. Defensar davant de la Unió Europea la reassignació, entre estats membres, de les quotes de retirada addicional, per tal que les no utilitzades per alguns estats les puguin usar estats com l'espanyol. Cal recordar que les 20.000 tones de quota addicional que va atorgar la Comissió es van esgotar en un sol dia a Espanya.

 

3. Permetre l'atorgació de períodes excepcionals de carència de com a mínim un any d'amortització del deute amb entitats financeres públiques de l'Administració General de l'Estat.

 

4. Recuperar el nivell d'ajuda d'ENESA per a l'assegurança agrícola de fruiters.

 

5. Instar Hisenda a revisar l'índex de rendiment net de les explotacions de fruiters no cítrics, en la Declaració de la Renda, amb les dades dels últims anys.

 

6. Impulsar un pla d'acció nacional de la fruita dolça que incorpori:

 

- Un pla d'arrencada i abandonament d'alguns conreus.

- La creació d'un observatori de preus de referència en origen de la fruita dolça, que asseguri la transparència de preus al sector i a l'administració.

 

7. Reformar la Llei 12/2013, de la cadena agroalimentària, introduint una nova definició de la venda a pèrdues que, a més de tenir present el preu de compra i venda, també incorpori els costos fixos i variables de l'operador, estableixi com a una infracció greu incomplir la prohibició de realitzar venda a pèrdues i introdueixi l'establiment d'una quota de mercat a partir de la qual un operador està en situació de posició de domini.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.