8.9.17

Treball, Afers Socials i Famílies anuncia la creació de 233 places noves per a gent gran, persones amb discapacitat i persones amb malaltia mental a Terres de l'Ebre


El secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, ha presentat l'increment de places amb finançament públic per a persones grans, persones amb discapacitat i persones amb malaltia mental a les Terres de l'Ebre.

El secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, ha presentat aquest matí l'increment de places amb finançament públic per a persones grans, persones amb discapacitat i persones amb malaltia mental a les Terres de l'Ebre. L'han acompanyat el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Francesc Xavier Pallarès; la directora de Serveis Territorials, Rosanna Fatsini; i la directora de general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Georgina Oliva.

 

Iglesies ha explicat que el nombre de places per aquests col·lectius s'incrementa en 233: "Això inclou tant places residencials com places d'atenció diürna i de serveis ocupacionals i, en total, suposa un increment important del 14% més de places per a les Terres de l'Ebre".

 

"Per al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies –que encapçala la consellera Dolors Bassa-, que les persones visquin dignament és el nostre principal objectiu. I quan fem referència a persones grans i a persones amb discapacitat o malaltia mental, encara més". Per això, ha afegit,"estem revertint les retallades per disposar de més places amb finançament públic. Des del 2010 no es concertaven noves places i ara s'incrementen en 207 les dedicades a la gent gran, en 20 les dedicades a les persones amb discapacitat i en 6 les dedicades a les persones amb malaltia mental", ha explicat Iglesies.

 

Aquest increment de places suposa una inversió de més de 2,6 milions d'euros. Iglesies ha fet èmfasi en el fet que s'ha treballat juntament amb el territori per fer "una planificació acurada i realista, que cobreixi les demandes".

En l'àmbit de la gent gran, s'ha incrementat tant el nombre de places residencials (168 més fins a un total de 1.199, el que representa un increment del 16,2%) com les de centre de dia (39 més fins a 457, un 9,3% més). En l'àmbit de l'atenció a les persones amb discapacitat psíquica, se n'han creat 6 de residencials i es tancarà el 2017 amb 170 places públiques d'aquest tipus (un 3,7% més) alhora que s'han creat 14 places residencials per a persones amb discapacitat física, una tipologia de servei que no existia a les Terres de l'Ebre.

Finalment, les places de llar de residència i llar amb suport per a persones amb malaltia mental arriben a 44 amb les 6 de nova creació (15,8% més).

 

Un pla de xoc per atendre infants i adolescents tutelats a Terres de l'Ebre

 

En el decurs de la roda de premsa, Iglesies també ha presentat les principals novetats pel que fa a l'atenció a infants i adolescents a la demarcació.

 

En aquest sentit, ha concretat que des d'aquest any les Terres de l'Ebre compten amb un nou CRAE a Amposta que se suma als dos que ja existien a la demarcació. El secretari també ha explicat que un d'aquests equipaments es dividirà en dues unitats convivencials de 8 infants cadascuna. "Aquestes actuacions responen a la implementació d'un pla de xoc per atendre millor els infants i adolescents tutelats. Es tracta de concebre CRAE de dimensions més reduïdes i de menys places, on l'atenció pugui ser més personalitzada i on tinguem una major segmentació per edats. Volem fer unitats convivencials de màxim 10 o 12 infants amb habitacions individuals o dobles, amb vocació d'integració comunitària", ha conclòs el secretari.

 

Iglesies també ha recordat el reforç que s'ha fet enguany als EAIA de la demarcació amb la incorporació de 3 professionals més o l'ampliació de 2 places noves en Itineraris de Protecció Individualitzats, adreçats a joves requereixen una atenció especialitzada amb programes alternatius i/o complementaris a la institucionalització. En l'àmbit de la prevenció, el secretari també ha volgut posar en valor l'increment de 160.000 euros per a desenvolupar a les comarques de l'Ebre el nou model de Serveis d'Intervenció Socioeducativa (SIS) no residencial per a infants i adolescents en risc i les seves famílies.

 

En l'àmbit de l'atenció a la infància, Francesc Iglesies també ha anunciat que de cara a 2018 el Departament preveu impulsar un nou CREI, que acolliria adolescents i joves de 12 a 18 anys tutelats que presenten alteracions de la conducta i que requereixen uns sistemes d'educació intensiva. Seria el primer centre d'aquestes característiques a la demarcació.

 

També l'any vinent la DGAIA preveu passar de 2 a 4 pisos assistits per a majors de 18 anys. Aquests habitatges permeten viure de manera independent a persones joves extutelades i sense recursos propis ni familiars. El servei proporciona a aquests nois i noies les eines que necessiten per obrir-se camí en els àmbits social i laboral.

 

Actualment el sistema de protecció de la Generalitat de Catalunya atén prop de 300 infants i adolescents a Terres de l'Ebre. D'aquests, dos terços continuen vivint en família extensa o en una família acollidora, mentre que la resta,  104, es troben en centres residencials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.