6.9.17

Rodríguez: ‘el meu avi va ser afusellat per ser alcalde d’Esquerra Republicana de Catalunya’

Josep Rodríguez, net de l'alcalde de Tortosa afusellat pel franquisme, Josep Rodríguez i Martínez, ha declarat aquest matí davant del Jutjat de Tortosa amb motiu de la querella catalana dins la causa argentina oberta contra l'Estat espanyol per crims contra la humanitat comesos pel franquisme.
 
Rodríguez ha dit sentir-se 'alliberat i satisfet' de poder tenir l'oportunitat d'explicar-se i ha afirmat que 'el meu avi va ser afusellat pel fet de ser alcalde d'Esquerra Republicana de Catalunya'. En la seva declaració ha recordat que: 'vaig nàixer en una família marcada pels fets. La casa familiar va ser saquejada i ens van requisar tots els béns. Per tant ens va tocar començar de menys zero perquè com familiars d'una víctima repressaliada no hi havia gaires oportunitats de treball, i la meva àvia va haver de guanyar-se la vida cosint d'amagat'.
 
Durant una hora Rodríguez ha contestat les preguntes de la jutgessa. 'Havíem de passar desapercebuts, amb un silenci volgut que ens ajudés a tenir invisibilitat. Durant molts anys íntimament et veies com un ciutadà de segona'. Ha manifestat Rodríguez que no va ser sabedor de la seva història familiar fins a l'edat dels 13 anys, coincidint amb la inauguració del monument franquista del mig de l'Ebre.
 
En veure l'interès mostrat per la jutgessa, li ha explicat que el seu avi estava tancat a la presó de Tarragona i la seva àvia li anava a portar menjar perquè les condicions eren infrahumanes. Fins que un dia en arribar a la presó li van comunicar a la seva àvia que no feia falta que hi anés més perquè ja havien afusellat el seu marit a la muntanya de l'Òliba i l'havien colgat en una fossa comuna.
 
Rodríguez ha recordat que el seu avi tenia esperances que no seria condemnat perquè no havia fet res mal fet, i que en una de les darreres postals rebudes per la família afirmava: 'moriré amb la consciència tranquil·la perquè no he fet mal a ningú'
 
Toni Bou, president de la sectorial Memòria i Reparació del partit republicà, i coordinador polític de la querella interposada l'any 2013 per Esquerra per l'afusellament del president Lluís Companys i de 47 càrrecs electes, ha destacat que Rodríguez ha estat el primer testimoni citat a declarar. Bou després de dir que 'l'objectiu de la querella és aconseguir veritat, justícia i reparació', hadenunciat el fet que 'hem hagut d'anar a l'Argentina per denunciar el franquisme i la dictadura, mentre que aquí ells ens volen posar querelles contra la democràcia'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.