27.9.17

Conferències i activitats lúdiques programades per a la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental a les Terres de l’Ebre

Els departaments del Govern – Salut, Treball, Afers Socials i Famílies, Ensenyament, Cultura, Empresa i Coneixement, Cultura, Esports i Joventut -, juntament amb els quatre consells comarcals i les quatre capitals de comarca ebrenques, la Diputació de Tarragona i les associacions – Fundació Pere Mata Terres de l'Ebre, CAS Tortosa, Atenció Primària ICS, Centre La Duna, Federació Salut Mental de Catalunya, Associació de Familiars de Malalts Mentals (AFMMTE), ATEATE, AHIDA i ACTIVA'T, que conformen la Taula de Salut Mental de les Terres de l'Ebre, han programat un conjunt d'activitats, adreçada a tots els públics i a diversos municipis de les comarques ebrenques.

 

Un any més, en motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, el 10 d'octubre, s'han programat una sèrie d'actes i conferències que pretenen contribuir a desmitificar i desestigmatitzar els tabús vinculats a la malaltia mental, i a la càrrega que el seu diagnòstic suposa, tant per als malalts com per a les seves famílies.

 

La major part d'aquestes activitats s'han programat a l'entorn del 10 d'octubre però, també se'n han pensat d'altres que es duran a terme al llarg de l'any. Concretament, el calendari previst és:

 

·         29 de setembre:  Xerrada "Incapacitacions i tuteles", organitzada per l'Associació de Malalts Mentals de les Terres de l'Ebre (AFMMTE) al Casal Cultural el Maset de Sant Carles de la Ràpita.

 

·      6 d'octubre: Jornada de Portes obertes Servei Prelaboral de la Fundació Pere Mata a Amposta. Romandrà obert de 9.30 a 16.30 hores i a  les 11.00h tindrà lloc l'acte central de presentació del servei.

 

·      6 d'octubre:   L'Associació AFMMTE organitza una Taula Informativa per mirar d'aprofundir en la conscienciació sobre les malalties mentals, que es trobarà ubicada davant de l'Ajuntament de la Ràpita de 10 a 13 hores.

 

·         8 d'octubre: Dia de la Salut Mental a la Ribera d'Ebre, organitzada per l'AMMTE amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, de la Diputació de Tarragona i els ajuntaments riberencs. Una diada que s'inicia a la seu comarcal, amb un esmorzar de col·laboradors i participants i, tot seguit, una marxa solidària pels carrers de Móra d'Ebre, en la qual participaran les colles geganteres i caps grossos de Móra d'Ebre, Flix, Móra la Nova, Ginestar, Vinebre i Benissanet; els tabalers de Riba-Roja d'Ebre, els grallers de Flix i Móra d'Ebre i la batucada infantil de Garcia. La celebració clourà amb una ballada de gegants i caps grossos a la Plaça de Sant Roc.

 

·         10 d'octubre:  Dia Mundial de la Salut Mental. La Jornada se celebra a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa, des de les 17.30 a les 19 hores, i inclou la xerrada "La Salut Mental del S. XXI", a càrrec dels professionals de la Fundació Pere Mata Terres de l'Ebre; també la visualització d'un curt documental sobre experiències en primera persona, que donaran pas a un debat per obrir diferents possibles mirades sobre la salut mental, en el qual participaran persones afectades, familiars i professionals. La Jornada clourà amb la degustació de productes de la terra, amb la col·laboració del molí d'Oli Sunyer de Ginestar i de xocolata CREO de Tortosa.

 

Alhora des de la Taula de Salut Mental de les Terres de l'Ebre s'han proposat i engegat altres iniciatives que es duran a terme al llarg de l'any, com la participació en diverses curses de muntanya, organitzades per l'Associació d'Atletisme de les Terres de l'Ebre sota el lema "Corre per la salut mental" a la meta.

 

També el Programa de conta contes i manualitats a les biblioteques d'Amposta, Deltebre, Flix, Gandesa, Móra d'Ebre, Sant Carles de la Ràpita i Tortosa, amb la col·laboració de la Xarxa de Biblioteques de les Terres de l'Ebre i voluntaris de la Fundació Pere Mata Terres de l'Ebre.

 

La difusió de l'exposició Im-Perfectes de les Germanes Besolí, que itinera pels institut d'ensenyament secundari de les Terres de l'Ebre, gràcies al suport de la Fundació Pere Mata i la Fundació Social 'La Caixa'.

 

I, finalment, destacar l'activitat de l'Institut de Roquetes, on l'alumnat de l'assignatura optativa de Comunicació Audiovisual de 3r ESO realitza un curt de sensibilització sobre la problemàtica i l'impacte de l'estigma amb l'objectiu d'arribar a un públic adolescent i poder fer-ne difusió d'un missatge en positiu i en un llenguatge proper i entenedor per als més joves.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris es moderen tots.