8/09/2017

Unió de Pagesos alerta de pèrdues en la collita d’arròs d’entre el 20% i el 50% al delta de l’Ebre per un fong a causa de les altes temperatures i reclama indemnitzacions al Ministeri


Unió de Pagesos adverteix d'una pèrdua en la collita d'arròs al delta de l'Ebre d'entre el 20% i el 50% i afectacions fins el 70% segons les varietats a causa de la proliferació del fong pericularia per les altes temperatures i humitat molt elevada que s'han registrat en les últimes setmanes. El sindicat alerta que alguns productors poden tenir afectacions de fins el 90% en les seves superfícies.

 

Unió de Pagesos demana al Departament d'Agricultura que faci una valoració ràpida i acurada dels danys per tal que la pagesia afectada pugui ser indemnitzada de manera justa i pugui comptabilitzar les pèrdues a l'hora de demanar una reducció  del mòduls de l'IRPF per adversitats climatològiques. Cal tenir en compte que aquesta adversitat climàtiològica no està contemplada en l'assegurança agrària.

 

El sindicat reclama al Ministeri que permeti, a partir de l'any vinent, la utilització de triciclazol, l'únic fitosanitari específic per combatre el fong pericularia, ja que, tot i que Unió de Pagesos ho va demanar, finalment no va ser acceptat.

 

El fong pericularia afecta la fulla i la tija de l'arròs i és especialment nociu per al conreu quan ha sortit l'espiga, ja que l'asseca.