7/20/2017

La previsió de collita de poma a Catalunya apunta un descens del 7% i la de pera un lleuger ascens


FOTO WEB
Un moment de la presentació d'avui.
 
 Les previsions de collita de fruita de llavor a Catalunya per a aquest campanya 2017 indiquen un descens del 7% en el cas de la poma, en relació a l'any passat, i un lleuger ascens pel que fa a la pera. Aquestes dades han estat presentades avui, a Lleida, per la directora general d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Teresa Masjuan, que ha estat acompanyada del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, juntament amb el director general i amb el president del Comitè de fruita de llavor de l'Associació empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat), Manel Simon i Joan Serentill, respectivament.
 
Com ha explicat Teresa Masjuan, el descens de l'estimació de collita en el cas de la poma a Catalunya per a aquesta campanya ve donat, entre d'altres causes, per les condicions climàtiques, com són les pedregades i gelades primerenques registrades en els darrers mesos. En volum, la producció de poma enguany a Catalunya se situaria en 284.790 tones , 202.090 de les quals a Lleida (-8%), 79.530 a Girona (-2%), 1.670 a Barcelona (+3%), i 1.500 a la demarcació de Tarragona (-3%). Tot i això, la superfície productiva augmenta lleugerament.
 
Pel que fa a la pera, Masjuan ha assenyalat que s'estima que la collita sigui lleugerament superior a la del 2016 (+1%). La previsió la situa en unes 139.970 tones, registrant un lleuger increment a Lleida i disminució a Girona (per les arrencades, l'escassa floració, i la climatologia). Així, la producció a la demarcació de Lleida seria d'unes 134.570 tones (+2%), 3.530 a Girona (-29%), 1.275 a Tarragona (-2), i 595 a Barcelona (+9%).
 
Per la seva banda, Joan Serentill ha apuntat que "el descens del 7% en poma pot significar la recuperació de mercat" i ha destacat que "es recupera superfície a Catalunya i hi ha reconversió varietal". "En pera cal més calibre per a recuperar mercat i per a obrir-ne de nous", ha afirmat.
 
Pel que fa a previsions de preus, Manel Simon ha explicat que cal confirmar les dades de previsions de collita a nivell europeu i mundial, i ha recordat que una cita important serà el fòrum internacional Prognosfruit, que se celebrarà a l'agost, a Lleida.
 
Teresa Masjuan ha recordat que aquest mes de juliol el Departament d'Agricultura ha iniciat una campanya per a fomentar el consum de fruita fresca, de temporada i de proximitat. La campanya, adreçada bàsicament al públic familiar, ressalta els beneficis que suposa el consum de fruita per a una dieta sana i equilibrada. La directora general d'Agricultura i Ramaderia del DARP ha explicat que aquesta campanya se suma a totes les iniciatives i polítiques desenvolupades pel Departament per a dotar de més instruments el sector i donar més transparència als mercats. En aquest sentit, ha fet referència a l'Observatori Agroalimentari de Preus de la fruita dolça de Catalunya, que ja ha començat a publicar, aquesta campanya, el preus de referència de nectarines, préssecs, i paraguaians.