7/05/2017

Els embassaments de les conques internes estan al 79% (546 hm3), tres punts i 16 hm3 més que fa un anyBaells
Embassament de la Baells, al 87% de la seva capacitat.
Els embassaments de les conques internes catalanes estan, a principis de juliol, al 79% (546 hm3) de la seva capacitat, tres punts i 16 hm3 més que fa un any, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua. Tot i el bon nivell de reserves, es constata en els darrers 30 dies un descens lent però constant, xifrat en una mitjana de 2 hm3/dia, arran de l'increment de demandes habitual del període estival.

 

Cal tenir en compte que durant el mesos d'estiu és quan es produeix un consum més elevat d'aigua, tant pel que fa als usos urbans com a les necessitats de reg (les campanyes acostumen a tenir lloc entre maig i setembre), sense oblidar que les altes temperatures també evaporen una quantitat d'aigua superficial dels embassaments.

 
Evolució de les reserves en dos mesos
 
Durant la primera quinzena de maig es van assolir els volums més elevats d'aigua als embassaments de les conques internes (87% i 606 hm3), fruit de les pluges registrades durant la primera part de la primavera i de l'aportació d'aigua provinent del desgel. Des d'aleshores, els embassaments han registrat una estabilització de les seves reserves, que posteriorment, han donat pas al descens habitual dels mesos d'estiu, degut a l'augment de demandes i a la reducció d'aportacions provinents de les pluges.
 
El 7 de maig es va arribar al volum màxim d'aigua als embassaments del riu Llobregat en el 2017, amb més de 200 hm3 emmagatzemats, volum que es va mantenir fins l'1 de juny per les aportacions d'aigua des de capçalera, tot i que actualment disposen de 188 hm3, amb la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç com els embassaments de les conques internes que disposen d'un percentatge més alt de reserves, concretament 95 hm3 (87%), 70 hm3 (88%) i 22 hm3 (91%), respectivament.
 
El 12 de maig es va assolir el màxim registrat aquest any als embassaments del Ter, amb 342 hm3 emmagatzemats a Sau i Susqueda. Actualment, aquests dos pantans disposen de 310 hm3 d'aigua. Per tant, el sistema Ter-Llobregat es situa al voltant del 81% de la seva capacitat (495 hm3), tres punts i 20 hectòmetres cúbics més que fa un any. Pel que fa al sistema de Siurana-Riudecanyes, a mitjans de maig van arribar al màxim d'enguany amb 8,8 hm3, mentre que avui estan al 7,2 hm3. L'embassament de Darnius Boadella, que el 22 de maig va arribar al màxim de 50 hm3, avui disposa de 8 hm3 menys, situant-se al 68,4%. Finalment, l'embassament de Foix està al 91% de la seva capacitat (prop de 3,6 hm3), un volum molt similar al registrat fa un any.
 
Demandes garantides per tot un any
 
Amb els volums actuals de reserves als embassaments, es garanteixen totes les demandes domèstiques per tot un any i també les campanyes de reg d'enguany. Tot i això, cal recordar que Catalunya està condicionada pel clima mediterrani, que alterna llargs períodes d'estiatge amb episodis d'intenses precipitacions però de curta durada, fet que ens obliga a fer un consum responsable i racional de l'aigua. A més, la incidència del canvi climàtic també requereix que fem un ús eficient d'aquest recurs.