7/10/2017

El Departament d'Agricultura coordina les actuacions de lluita contra el nou focus del cargol poma al riu Ebre


Moment de la reunió d'avui a Miravet
Moment de la reunió avui a Miravet
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha convocat avui representats de les diferents administracions afectades per a revisar el protocol previst dins el Pla de lluita contra el cargol poma i consensuar actuacions de forma coordinada per a contenir el nou focus detectat en el riu Ebre, en el municipi de Miravet.
 
En la reunió d'avui s'ha acordat prendre mesures immediates per a aïllar el focus de Miravet. Totes les administracions, amb la col·laboració dels regants, treballaran per a fer una barrera física que aïlli uns 200 metres al voltant del focus, amb l'objectiu d'evitar que les postes puguin escampar-se. Alhora, s'intensificarà la vigilància i les prospeccions, així com la campanya de comunicació a la població.
 
Tot i que la competència en aquest tram del riu (Domini Públic Hidràulic) és de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, el Departament d'Agricultura col·labora amb totes les administracions implicades per actuar amb la màxima efectivitat. En la reunió d'avui hi han participat el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; l'Agència Catalana de l'Aigua; la CHE; Forestal Catalana, les Comunitats de Regants i l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE).
 
Actualment, el Departament d'Agricultura està aplicant  les mesures del Pla de lluita contra el cargol poma 2017, previstes fins al mes d'octubre, i està treballant en determinar les accions d'un nou pla per a la propera campanya i reduir la presència del cargol poma en els camps de conreu.
 
Les mesures establertes en aquest Pla de lluita es financen a través del Grup ad hoc creat per a la lluita contra el cargol poma al delta de l'Ebre. Les actuacions d'aquesta campanya tenen un pressupost d'1 M€ cofinançats pel DARP i la UE en el marc del PDR 2014/2020, que compta amb un pressupost per als 5 anys de 5 M€.
 
Des d'inicis d'any, el Departament d'Agricultura va reforçar les actuacions previstes dins el Pla de lluita, amb noves mesures. Enguany, s'ha inclòs el guaret com una de les mesures a reforçar i, per aquest motiu, el DARP indemnitza amb 1.260 €/hectàrea (amb un increment de 120 €/hectàrea respecte el període anterior) els agricultors de l'hemidelta dret afectats per cargol poma que hagin de fer guaret en les seves parcel·les.
 
Una altra actuació molt important per lluitar contra la propagació del cargol poma és l'obligació de netejar tot aparell que va de l'hemidelta esquerre al dret o que surt d'un camp amb caragol poma. Des de la campanya de l'arròs de l'any passat,  s'han realitzat més de 900 actuacions de neteja de maquinària.
 
Una altra novetat d'enguany, que també s'estan aplicant, és el control del moviment del planter d'arròs dins de la zona demarcada i de sortida d'aquesta zona.
 
El cargol poma és un mol·lusc aquàtic d'aigua dolça procedent d'una extensa àrea de Sud Amèrica. Està considerat una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món i ha causat estralls en cultius de zones humides, sobretot en arrossars, arreu dels llocs del món que ha colonitzat.