7/12/2017

Anellament científic de flamencs al Parc Natural del Delta de l'Ebre


Flamencs

El proper diumenge, 16 de juliol, es realitzarà per desena vegada a Catalunya l'anellament de polls de flamenc (Phoenicopterus roseus)  nascuts a la Punta de la Banya, al municipi de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), al delta de l'Ebre. Aquest indret és l'únic punt de cria d'aquesta au del país. L'activitat mobilitzarà més de 200 persones entre tècnics del Parc Natural del Delta de l'Ebre i d'altres parcs naturals de Catalunya, anelladors acreditats, membres de les diferents entitats representades als òrgans rectors del Parc –pescadors, caçadors, agricultors, comunitats de regants, representants d'ajuntaments, entre d'altres– i voluntaris del Parc.

El Parc pretén amb aquest anellament ampliar el seu suport a diferents projectes científics, divulgatius i de sensibilització sobre la població dels flamencs de la Mediterrània occidental. Així mateix, permetrà conèixer molts aspectes de la biologia d'aquests ocells i promoure més activament la seva  conservació. Enguany al Delta s'han recomptat 2.711 parelles nidificants i es preveu anellar 400 polls. Fins el 2016, aquesta au s'ha reproduït amb èxit en 21 ocasions i el nombre de parelles ha anat oscil·lat molt interanualment, entre les 250 i les més de 3.100.
 
El calendari de l'activitat és el següent:
 
Dissabte, 15 de juliol (Pavelló de patinatge. Sant Carles de la Ràpita. Carrer Bisbe Aznar 72-76.)
 
De 17 a 18.30h. Lliurament de les acreditacions a tots els voluntaris inscrits a l'anellament.
 
De 19 a 19.45h. Xerrada informativa als participants i a la premsa sobre el procediment que caldrà seguir durant l'anellament.
 
De 19.45 a 20.15 h. Reunió dels grups de tancament
 
Diumenge, 16 d'agost (Entrada de les salines de la Trinitat. Sant Carles de la Ràpita. Coordenades: UTM31N - ETRS89  305963.50, 4495710.55 m Geogràfiques: lat 40º 35' 22'' N long 0º 42' 26'' E)
 
4 h. Trobada dels participants. Desplaçament a la Punta de la Banya cap a la colònia de cria i començament de l'anellament.
 
6.45 h. Trobada dels mitjans acreditats a l'entrada de les salines de la Trinitat per accedir al punt de l'anellament.
 
9.30 h. Fi de l'activitat. Esmorzar popular.
 
 
Important: Per raons logístiques, els mitjans de comunicació que desitgin cobrir l'anellament de flamencs s'han d'acreditar obligatòriament enviant un correu electrònic abans de les 14 hores del divendres, 14 de juliol, a l'adreça pnde.daam@gencat.cat, o a través del telèfon  977 482 18. Cal indicar el nom i cognoms de tots els assistents i un telèfon de contacte.
 
La recollida de les acreditacions s'efectuarà el dissabte, 15 de juliol, de 17 a 19 hores, al pavelló de patinatge de Sant Carles de la Ràpita. Els mitjans acreditats prèviament que no puguin assistir dissabte podran recollir l'acreditació el diumenge, 16 de juliol, a les 6:45 hores a l'entrada de les salines de la Trinitat, acompanyats pel cap de premsad'anellament.
 
Recomanem portar calçat apte per l'aigua, com escarpins, o sabates lligades.