6/01/2017

Unió de Pagesos adverteix d’un mal inici de campanya de la fruita dolça i sense tenir a punt l’observatori de preus compromès


Unió de Pagesos ha explicat avui en roda de premsa que els fructicultors lleidatans inicien la campanya amb una conjuntura adversa perquè les darreres setmanes s'han detectat caigudes de preu en origen, a més de presumptes vendes a pèrdues, i el Departament d'Agricultura no ha posat en marxa l'Observatori de Preus Agraris i Agroalimentaris de la Fruita Dolça al maig, tal com s'havia compromès, tenint en compte que aquest organisme ha de facilitar informació real sobre els preus per al sector.

 

Unió de Pagesos adverteix que no hi ha causes de mercat que justifiquin els preus baixos en un moment que augmenta la demanda. El sindicat ha detectat que el mercat ha estat envaït amb fruita de baixa qualitat i a baix preu les darreres setmanes, i demana als operadors catalans que no actuïn de la mateixa manera a l'hora de posar la fruita al mercat.

 

El sindicat reclama una implicació efectiva de l'Administració catalana en posar els instruments per fer que aquesta campanya el mercat sigui més transparent. Per això, exigeix que es posi en marxa de manera urgent l'Observatori de Preus Agraris i Agroalimentaris de la Fruita Dolça, ja que el Departament d'Agricultura s'havia compromès a tenir-lo a punt al maig.

 

D'altra banda, Unió de Pagesos va denunciar fa dues setmanes una superfície comercial per presumpta venda a pèrdues i va posar de manifest que és possible que s'estigui vulnerant la Llei de la cadena alimentària, la qual obliga a l'existència de contracte amb els proveïdors, on cal que consti el preu, cosa que aclariria si aquests preus extraordinàriament baixos són efectivament una venda a pèrdues. El sindicat demanarà al Departament d'Agricultura que els casos de vulneració de la Llei de al cadena alimentària siguin traslladats a l'Agència d'Informació i Control Alimentaris.

 

Unió de Pagesos insisteix a denunciar els estralls que provoca la situació d'oligopoli de la gran distribució, amb pressió dels preus a la baixa, fet que impossibilita la innovació del sector. En aquest sentit, Unió de Pagesos recorda que en els darrers dos anys ha presentat més d'un centenar de denúncies contra diferents cadenes distribuïdores per presumpte incompliment de les normes de comerç, etiquetatge i competència. Per això, també exigeix a l'administració que actuï per reequilibrar la relació desigual de forces existent en la cadena de valor de la fruita.