6/29/2017

Només la meitat dels intents de nidificació de tortuga babaua al litoral català tenen èxit


Imatge
La Xarxa de Rescat de Fauna Marina ha registrat deu intents de nidificació de tortuga babaua (Caretta caretta) entre 1972 i 2017, encara que només la meitat han evolucionat amb èxit, a conseqüència del contacte amb humans. Després de dos intents de cria el 1972 i el 1990 a la comarca del Montsià, és a partir del 2006 quan es comencen a detectar intents de cria d'aquesta espècie en perill d'extinció de manera més regular a les costes catalanes, sobretot entre juny i agost, que és quan posen els ous. Concretament, es van registrar dos casos de cria al Maresme el 2006 i 2011, i 6 casos més entre 2014 i 2017 a la Selva, Maresme, Baix Llobregat  i el Tarragonès.
 
L'escalfament progressiu de la temperatura de l'aigua vinculat als efectes del canvi climàtic atrau la tortuga babaua a la costa catalana, fet poc habitual anys enrere, quan el nostre litoral era més fred del que prefereix aquesta espècie per a niar. Així, fins ara, les platges de Grècia i Turquia, a la Mediterrània oriental, eren les localitzacions preferides per aquesta espècie a l'hora de reproduir-se dins d'Europa.
 
Què fer davant una tortuga
 
La reproducció d'aquesta espècie amenaçada en perill d'extinció es concentra entre juny i l'agost, els mesos amb més ocupació de turistes  i banyistes a les platges. Per tal de sensibilitzar la ciutadania dels passos a seguir a l'hora de trobar-se amb una tortuga babaua, la Generalitat té en marxa una campanya informativa que vol contribuir a acabar amb el desconeixement o comportaments incívics envers aquesta situació.
Les altes temperatures de l'aigua fan preveure més postes durant les properes setmanes a Catalunya. Les directrius davant d'una tortuga babaua o el rastre de niu són trucar immediatament al 112, així com seguir normes de sentit comú de respecte a aquesta espècie en perill d'extinció:
·         No molestar l'animal.
·         No tocar-lo.
·         No fer crits, sorolls, llums i fumar.
·         No apropar-se a menys de 7 metres
·         No fer fotografies amb flaix.
·         No trepitjar el rastre.
Plafó
Jornada formativa a Tarragona
 
Amb l'objectiu de minimitzar aquests intents fallits de cria i sensibilitzar la ciutadania, Tarragona ha acollit avui una jornada formativa sobre detecció i protecció de la nidificació de tortugues marines, en el marc del projecte Life INTEMARES.
 
La sessió ha comptat amb la participació de tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, la Fundació CRAM i l'Ajuntament de Tarragona, i s'hi ha dut a terme una classe pràctica que a la platja de l'Arrabassada.