6/07/2017

L'ACA destina més de 436.000 euros per a impulsar cinc projectes de depuradores a Tarragona i Terres de l'Ebre


Edar
Imatge actual de la depuradora del Pla de Santa Maria, a l'Alt Camp.
L'Agència Catalana de l'Aigua ha posat a licitació la redacció de cinc projectes constructius per millorar el sanejament de diverses localitats de Tarragona i Terres de l'Ebre. Concretament es destinaran més de 436.000 euros per impulsar els projectes esmentats,  com les noves plantes depuradores de Riumar a Deltebre (Baix Ebre), Vallmoll (Alt Camp), el Sarral (Conca de Barberà), Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre), així com les millores de la planta del Pla de Santa Maria (Alt Camp).

 

Es disposa fins el 22 de juny per presentar les ofertes, les quals seran analitzades seguint criteris d'eficiència econòmica, tècnica i mediambiental. A partir d'aquí, un cop s'hagin adjudicat i signat els contractes, es disposarà de sis mesos per dur a terme la redacció dels projectes.  

 
Analitzar i proposar el sistema de sanejament més adequat
 
 
La redacció del projecte constructiu de la depuradora i col·lectors en alta de Riumar, al municipi de Deltebre (Baix Ebre), amb un pressupost de licitació de 75.066 euros, haurà d'analitzar quina és la tipologia de depuradora més adequada per aquest municipi, tenint en compte que és una localitat que habitualment té poc més d'un centenar d'habitants i que en temporada estival es multiplica per 80. A més, caldrà definir el millor punt per retornar les aigües al medi degudament depurades.
 
 
Pel que fa al projecte per al sanejament de Vallmoll (Alt Camp), que té un pressupost de licitació de 63.000 euros, inclourà les obres dels col·lectors en alta i de la depuradora del municipi, mentre que el projecte per al sanejament del nucli del Sarral, amb un pressupost de licitació de 70.000 euros, haurà de garantir la correcta reducció del nitrogen durant el seu procés de tractament.
 
Finalment, el projecte per dotar a Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre) del seu sistema de sanejament, amb un pressupost de 123.000 euros, inclourà la definició dels col·lectors en alta i el disseny d'una estació depuradora amb capacitat per tractar 520 m3/dia dotada amb sistemes de reducció del fòsfor.
 
 
Ampliació de la depuradora del Pla de Santa Maria
 
 
El darrer contracte que ha sortit a licitació en els darrers dies, amb un pressupost de 105.000 euros, consisteix en el projecte per ampliar la depuradora del Pla de Santa Maria, a l'Alt Camp. Aquesta planta, que està en servei des de 1993, disposa d'una línia de tractament de 375 m3/dia. El nou projecte contemplarà una línia addicional de tractament, la remodelació de diverses parts de l'actual planta i un increment del cabal total de tractament a 816 m3/dia. A més, el projecte haurà de preveure que en el moment de dur a terme els treballs d'ampliació, aquests siguin compatibles amb el funcionament actual de la planta.
 
 
Catalunya actualment té 514 depuradores en servei que sanegen les aigües residuals del 97,1% de la població.