6/16/2017

El Parlament aprova la proposta de resolució presentada pel PSC per a la construcció de l’edifici del tercer institut a Tortosa

 La proposta es va aprovar tot i el vot en contra de Junts X Sí i l'abstenció de la CUP

El Partit dels Socialistes de Catalunya ha aconseguit aprovar la seva proposta de resolució que insta al Govern de la Generalitat a la construcció de l'edifici del tercer institut de Tortosa. La proposta va ser portada al Parlament de Catalunya donada l'actual situació de saturació de l'escola de Sant Llàtzer que acull l'institut Cristòfol Despuig, compartint espais i instal·lacions i donant lloc a incomoditats i incompliments de la normativa.

Tot i aquesta situació cal recordar que el govern ja va anunciar que no hi construiria l'edifici del tercer institut ja que la previsió del creixement d'alumnat a secundària només es preveu per uns quants cursos i que després tornarà a baixar pel que el govern de la Generalitat no veu necessària la construcció d'un nou edifici per acollir al tercer institut.

El diputat Carles Castillo va presentar, dimarts 13 de juny, la proposta de resolució per a la construcció de l'edifici del tercer institut a la Comissió d'Ensenyament, argumentant que "aquesta és una reivindicació de fa més de vint anys que sempre han defensat tant l'Ajuntament, que ja va cedir els terrenys per construir-lo el 2009, com la pròpia Generalitat, però que l'actual govern ha volgut tornar a posar-la al calaix." "Actualment el tercer institut, el Cristòfol Despuig, està compartint espai amb l'escola Sant Llàtzer, el que provoca continus problemes que han derivat en aules amb més de 30 alumnes, classes al bar o departaments ubicats a sales sense finestres que eren magatzems i arxius, per tant reclamem al govern que deixi de maltractar a les Terres de l'Ebre i les doti de les infraestructures que es mereix" ha reblat Castillo.

La proposta ha estat aprovada tot i l'abstenció de la CUP i el vot contrari de Junts X Sí. En paraules de la diputada Anna Simó, i en un absolut desconeixement de la situació actual, ha argumentat en la seva intervenció que "el tercer institut ja està fet a l'escola Sant Llàtzer i la comunitat educativa està totalment satisfeta amb aquesta convivència i que, per tant, en el cas de que en un futur faci falta més espai ja es construirà el quart institut." Intervenció que Castillo ha titllat de "sorprenents i un exercici d'hipocresia." "És un insult a la intel·ligència dir que aquesta no és una necessitat urgent ni prioritària."

Per la seva part, el Primer Secretari del PSC de Tortosa i portaveu del grup municipal, Enric Roig, ha recordat que "la reclamació de l'edifici del tercer institut s'ha fet de manera continuada amb accions com una moció, el març de 2015, instant a l'Ajuntament a que demanés a la Generalitat que rectifiqués en la seva decisió. Perquè es tracta de donar resposta a la demanda de la comunitat educativa i de que els nostres professors i alumnes disposin de dos centres educatius de referència independents i amb totes les prestacions que es mereixen i necessiten, un i l'altre." Aquesta moció va ser rebutjada en aquell moment per la majoria del govern de CiU però aprovada per ERC, que ara en canvi ha votat en contra al Parlament. "Està clar que s'han d'optimitzar recursos, però no s'ha d'acceptar que el context de dificultat actual serveixi d'excusa per retallar en serveis essencials, en aquest cas desafavorint l'educació pública. L'educació és fonamental per tenir futur. Per a que els nostres fills, els nostres joves tinguin futur. I Tortosa no pot perdre un equipament com aquest, que esdevingui un centre de referència."

La creació del tercer institut de Tortosa, després de moltes demandes i reivindicacions, va ser anunciada el 24 d'abril de 2009 i l'Ajuntament de Tortosa ja va aprovar cedir a la Generalitat els terrenys per a la construcció del tercer institut, que s'ha d'ubicar entre l'autovia d'entrada a Tortosa i el pont Tirant lo Blanc, en concret al Pla Parcial Temple Sud i amb una superfície de 10.488 metres quadrats.