6/22/2017

Agricultura alerta del perill de llençar petards en zones amb vegetació

El perill d'incendi forestal augmenta a partir d'avui, dijous, degut a un nou increment de les temperatures i a una disminució de les humitats relatives. Davant aquest risc i coincidint sobretot amb la revetlla de Sant Joan, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació demana molta prudència i la màxima col·laboració ciutadana per evitar qualsevol tipus d'imprudència. Els efectius del Departament mantenen un dispositiu especial, però la precaució és bàsica per evitar possibles incendis  originats per pirotècnia.


El Decret 64/1995 estableix  que en els terrenys forestals i a la franja de 500 metres que els envolta queda prohibit fer focs d'esbarjo i llençar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc. Per extremar les precaucions és important recordar que si es llencen coets s'ha der fer  sempre en direcció contrària a la zona forestal i que, tot i  estar a més de 500 metres de zona  forestal,  és convenient evitar  el llançament de coets i altres focs d'artifici prop de zones agrícoles  amb conreu cereal, donada la seva alta inflamabilitat.
 
La manipulació de focs d'artifici per menors d'edat sempre ha de ser  supervisada per un adult. També des del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació es  recorda que està totalment prohibit llençar fanalets que continguin foc. Els fanalets, un cop enlairats, no són governables i no es coneix on aniran a parar. La seva trajectòria dependrà dels vents i poden caure en qualsevol lloc.
 
95 incendis originats per pirotècnia en els últims 6 anys

El llançament de focs d'artifici ha estat la causa de 95 incendis forestals  en els últims 6 anys.  D'aquests, més de la meitat, concretament 55, s'han  produït durant la revetlla i el mateix dia de Sant Joan. L'any passat, un menor a Vallbona de les Monges (Urgell) va ocasionar un incendi que va calcinar 93 hectàrees de bosc.
 
Dispositiu especial dels Agents Rurals
 
Efectius del Cos d'Agents Rurals realitzen aquests dies un operatiu especial en el qual els serveis són prioritàriament de control  de  la  ubicació de les tradicionals fogueres de Sant Joan i la detecció d'ús de material pirotècnic prop de zones forestals  En el cas que s'observi alguna foguera que comporti perill, es posen en contacte amb l'Ajuntament o la policia local per informar-los, i perquè adoptin les mesures oportunes en el cas que hi pugui haver risc d'incendi forestal.
 
Demà, dia 23, es programaran serveis especials fins a la matinada i el dia de Sant Joan tots els efectius en servei es dedicaran prioritàriament a la vigilància i detecció d'incendis forestals.
 
Autoritzacions per fer fogueres de Sant Joan
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, directament o a través dels Ajuntaments, ha tramitat fins ara més de 600 autoritzacions per fer fogueres. D'aquestes, 10 de les sol·licituds s'han denegat per no complir els requisits. És important recordar que, un cop autoritzada la foguera i durant la crema, s'ha de disposar d'un vehicle amb aigua suficient en relació a les dimensions de la foguera, per fer front a possibles accidents i apagar totalment la seva combustió. També, s'haurà de mantenir una brigada de guàrdia fins a una hora després de l'extinció de la foguera.
 
 
Acompanyant la Flama del Canigó
 
Un altre dispositiu de vigilància especial que el Departament té en marxa durant aquests dies és el suport  en el transport de la flama del Canigó en tots els recorreguts que es faran demà. Fa uns dies el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Òmnium Cultural van signar un conveni per garantir la seguretat i la prevenció d'incendis en el transport de la flama. L'increment de flames per encendre fogueres a Catalunya està creixent i  demana una major implicació en la supervisió, vigilància i control de l'activitat per part del Agents Rurals i el Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF).