5/24/2017

L'ACA presenta el pla de vigilància i control de les aigües de bany als ajuntaments costaners

 
 

Platges
Imatge de la presentació duta a terme ahir.
L'Agència Catalana de l'Aigua ha presentat aquest dimarts el pla de vigilància i control de les aigües de bany, tant litorals com continentals, als ajuntaments costaners catalans. En una trobada duta a terme a la seu de l'ACA a Barcelona, s'ha informat que la campanya començarà el proper 1 de juny (tot i que durant aquesta setmana es duran les analíques prèvies) i finalitzarà el 15 de setembre, aglutinant inspeccions i mostrejos durant un total de setze setmanes.

 

El pla pivotarà sobre tres eixos: el control i la informació de la qualitat de les aigües de bany, d'acord amb la Directiva 2006/7/CE i Reial Decret 1341/2007; el control i la gestió d'episodis d'alteració de la qualitat de les aigües de bany arran d'intenses pluges, o d'alguna incidència puntual de sanejament; i la vigilància de proliferacions de fitoplàncton nociu i tòxic en aigües costaneres

 
Enguany s'analitzarà la qualitat de l'aigua a 253 zones de bany (87 a Girona, 82 a Barcelona i 84 a Tarragona), una més que durant l'estiu passat, amb la inclusió de la platja de la Pallisseta, a Roda de Berà. Pel que fa a les zones de bany interior (3 a Girona, 5 a Lleida, 4 a Barcelona i una a Tarragona), es manté el mateix número que a l'estiu passat, amb un total de 13 punts.
 
Els controls qualitatius per corroborar la bona qualitat de l'aigua de bany es duran a terme cada dues setmanes i es centraran a analizar els indicadors de qualitat microbiològica d'Escherichia coli i Enterococs intestinals.
 
Durant el mes de juny es duran a terme noves trobades a Tarragona, Palafrugell i Barcelona per informar de l'inici de la campanya de platges.
 
 
Intensificació de controls en platges vulnerables
 
 
Durant cada estiu és freqüent que algunes platges, de manera puntual, presentin coloracions verdoses en la seva aigua. Això es deu a un fenomen natural i no nociu que són les proliferacions de fitoplàncton, que acostumen a produir-se en platges arrecerades, on la de renovació de l'aigua és més baixa, i quan s'incrementa la temperatura de l'aigua. Enguany, l'ACA intensificarà les inspeccions en un total de 21 punts de control, duent a terme un total de tres mostrejos (en alguns casos fins a cinc) per controlar l'evolució de les proliferacions de fitoplàncton.

L'Agència també controlarà la qualitat de punts de control ubicats fora de zones de bany oficials, com són el riuet de Sant Pere Pescador/l'Escala, el rec del Molí a l'Escala, el rec del Molí a Pals, el riuet de Coma-ruga (el Vendrell) i la desembocadura del riu Foix a Cubelles.

 
Coordinació amb els ajuntaments
 
Durant la trobada d'aquest dimarts també s'ha abordat la continuitat de la Xarxa Telemàtica de Platges durant el 2017, una iniciativa creada per l'ACA amb els ajuntaments costaners i que té el seu origen en el 2013. La Xarxa Telemàtica consisteix en promoure, durant la temporada de bany, l'intercanvi diàri d'informació entre els municipis costaners  i l 'ACA sobre l'estat diàri de les platges i proporcionar, es cas d'incidències al litoral, avisos i endegar les mesures oportunes. Durant el 2016, prop del 70% dels municipis costaners van aportar informació en aquesta xarxa i l'objectiu per aquest any és incorporar a la resta d'ajuntaments que fins a la data no hi ha partcipat.
 

PlatgesCat, amb un disseny més funcional
 
L'aplicació per a mòbils i tauletes PlatgesCat (tot i que també es pot consultar des d'ordinadors de taula) també presenta diverses novetats durant l'estiu d'enguany. L'apli, que aporta informació de prop de 300 platges en set idiomes, ha actualitzat la informació fixa de les platges, ha dut a terme actualitzacions tecnològiques per adaptar-se als nous terminals mòbils i ha millorat també la informació variable.
 
Enguany també s'organitzarà un concurs a través de la xarxa social Instagram perquè la ciutadania pugui aportar la seva particular visió de les platges catalanes. Poden participar en aquesta iniciativa totes aquelles persones que tinguin perfil a Instagram, que segueixin a l'ACA en aquesta xarxa social i que utilitzin l'etiqueta #igersplatgesCAT i/o #CatalunyaExperience.