5/31/2017

La demarcació de Terres de l'Ebre acollirà exposicions, tallers, visites guiades, fires i demostracions d'ofici durant la 6a Setmana d'Artesania de Catalunya


Oficis Singulars
Oficis Singulars
 
Dimecres, 31 de maig de 2017.-  Del proper dilluns  dia 5 fins al diumenge 11 de juny, se celebrarà arreu de Catalunya la 6a edició de la Setmana d'Artesania de Catalunya, que impulsa la Generalitat a través del Consorci de comerç Artesania i Moda (CCAM) i que enguany programarà una norantena d'activitats de caràcter formatiu, divulgatiu, expositiu i participatiu entorn al món de l'artesania  i que compta amb la Índia com a país convidat.
 
Sota el lema "Tècnica, tradició i innovació", la iniciativa, vol que durant aquesta setmana l'artesania esdevingui la protagonista amb l'objectiu de reivindicar -la com a expressió artística, fet identitari i sector econòmic d'alt valor afegit.
 
La Setmana d'Artesania de Catalunya inclourà activitats adreçades especialment a professionals, amb taules rodones que analitzaran la vinculació de l'artesania amb altres àmbits com la moda, l'arquitectura o la gastronomia, i una masterclass sobre digitalització.
 
Mestres artesans com els ceramistes Manuel Diestre i Toni Cumella, la mosaïcista Lívia Garreta, la firma de vaixelles artesanes Luesma&Vega, el forjador Enric Pla, el lutier Xavier Vidal, el gemmòleg Joan Gomis, o l'orguener Albert Blancafort, Premi Nacional d'Artesania i Medalla d'Or al Mèrit Europeu, participaran en taules rodones i conferències.
 
Rutes professionals, documentals sobre el fet artesà, concerts amb instruments artesanals, tallers demostratius artesans, i activitats entorn el país convidat, l'Índia, completen la programació. Per explicar el programa d'activitats de l'Índia, en la presentació han participat també el director executiu de l'Indian Culture Centre, Paramjeet Singh Kalra, i la coordinadora d'activitats, Deepti Golani, que han col·laborat en l'organització.
 
En el marc de la Setmana, del 8 a l'11 de juny el Born CCM acollirà el saló The CraftRoom amb prop d'una setantena d'estands d'exposició i venda d'empreses artesanes i dels millors alumnes de les escoles d'oficis artístics.
 
Durant la Setmana de l'Artesania Catalunya es realitzaran un total de 50 activitats arreu del territori català, amb la participació de 33 entitats diferents.
 
Podeu consultar tota la programació aquí
 
A la demarcació de Terres de l'Ebre es programarà un total de 9 activitats realitzades per 9 entitats diferents:  la fira Monogràfica de Pinellart, exposició sobre Arts de Pesca de la Ràpita o tallers de demostració d'oficis de la pauma o d'imatgeria festiva.
 
ACTIVITATENTITAT
DIES
UBICACIÓ ACTIVITATPOBLACIÓCOMARCA
FIRA MONOGRÀFICA PINELLART, 10 ANYS D'ARTESANIA
AJUNTAMENT DEL PINELL DE BRAI//ASSOCIACIÓ PINELLART
 
10 i 11de juny
DAVANT DE LA CATEDRAL DEL VI del Pinell de BraiEL PINELL DE BRAITERRA ALTA
EXPOSICIÓ ARTS DE PESCA DE LA RÀPITA
ASSOCIACIÓ D'ARTESANS DE LA RÀPITA
 
del 2 a l'11 de juny
ESGLÉSIA NOVA DE SANT CARLES DE LA RÀPITA, Casal Cultural el Maset, Carrer Perot el Contador de Sant Carles de la RàpitaSANT CARLES DE LA RÀPITAMONTSIÀ
EXPOSICIÓCENTRE DE DESENVOLUPAMENT RURAL. MUSEU DE LA PAUMA DE MAS DE BARBERANS. ASSOCIACIÓ DE CISTELLERS I CISTELLERES DE CATALUNYA
10 de juny
CLAVELL, núm. 52 de Mas de BarberansMAS DE BARBERANSMONTSIÀ
TALLER DEMOSTRACIÓ:
PAUMA
CENTRE DE DESENVOLUPAMENT RURAL. MUSEU DE LA PAUMA DE MAS DE BARBERANS
10 de juny
CLAVELL, núm. 52 de Mas de BarberansMAS DE BARBERANSMONTSIÀ
FIRA MONOGRÀFICA DELS CANTERERS DE MIRAVET
AJUNTAMENT DE MIRAVET
 
11 de juny
PLAÇA DE L'ARENAL de MiravetMIRAVETRIBERA D'EBRE
TALLER DE TAPÍS EN BASTIDOR I FIBRES NATURALS
LO CORRAL D'ARNES//ASSOCIACIÓ D'ARTESANS DE LES TERRES DEL'EBRE
 
5 de juny
LLUÍS COMPANYS, núm. 65 d'Arnes ARNESTERRA ALTA
VISITA GUIADA
TERRACOTA, CENTRE D'INTERPRETACIÓ DE LA TERRISSA DE LA GALERA
 
tots els dies
SALA 2 TERRACOTA, carrer Sant Llorenç núm. 36 de La GaleraLA GALERAMONTSIÀ
TALLER DEMOSTRACIÓ: COM ES FA UN CAPGRÒSCALAIX DE SASTRE, TALLER D'IMATGERIA POPULAR//ASSOCIACIÓ D'ARTESANS DE LES TERRES DEL'EBRE
7,8 i 9 de juny
CALAIX DE SASTRE, carrer Jaume Ferran, núm. 9 baixos de TortosaTORTOSABAIX EBRE
PORTES OBERTESASSOCIACIÓ D'ARTESANS DE LES TERRES DE L'EBRE
6 al 9 de juny
OBRADOR DE CERÀMICA PAPASEIT, Raval, núm. 6 de MiravetMIRAVETRIBERA D'EBRE
 
 
 
Radiografia del sector artesà a Catalunya
 
El sector artesà català, tot i representar un sector petit quantitativament, és molt ric qualitativament. El sector artesà català compta avui dia amb 2.420 artesans en actiu amb el carnet d'artesà emès per la Generalitat, que reconeix i acredita el domini de l'ofici de la persona posseïdora. Dels artesans acreditats destaca la paritat del sector, amb 51,94% d'homes i 48,06% de dones. Aquesta paritat es manté en molts dels oficis (com ara ceramistes, bijuters o artesans del vidre). En canvi hi ha oficis clarament masculinitzats (ebenistes, forjadors o fusters), i d'altres molt feminitzats (brodadores, estampadores o esmaltadores). Pel que fa a la mitjana d'edat dels artesans de Catalunya és de 57 anys, destacant un 1%  d'artesans acreditats menors de 30 anys.
 
D'aquests carnets, el 36% són carnets d'artesà professionals, 40% són carnets d'artesà divulgatiu (que no exerceix professionalment cap activitat productiva i comercial d'oficis artesans però difon l'activitat artesanal) i el 24% són Mestres Artesans. Si bé aquest repartiment és força homogeni per al sector, hi ha algunes excepcions: els argenters, ceramistes, ebenistes o ferreters, per exemple, són majoria dels carnets professionals; en el cas dels escultors, treballadors de la fusta, miniaturistes o decoradors de ceràmica, en canvi, són majoria els carnets divulgatius i culturals.
 
De les 14 famílies d'oficis artesans, la del tèxtil és la que té un major pes en el sector artesanal (18,34% dels carnets artesans), seguit de la ceràmica (14,76%), joieria (12,47%), artesà/na interdisciplinari/a (11,42%), la fusta (11,42%) i la família d'oficis dels elements naturals (7,75%). A nivell d'oficis, els que acrediten més presència a Catalunya són els ceramistes, seguit pels joiers i puntaires.
 
En relació a l'estructura econòmica, el sector artesà està integrat majoritàriament per  microempreses unipersonals, un 65% (dues de cada tres empreses artesanes són unipersonals), si bé un 33% dóna feina a dos o més treballadors, i el 2% té més de 10 treballadors. Pel que fa a la facturació estimada del sector artesanal a Catalunya es troba entre 250 i 400 milions d'euros a l'any. Aproximadament la meitat d'empreses artesanes tenen un rendiment superior als 500 euros/m2 de taller, i el 10% de les empreses artesanies tenen un rendiment superior als 2.000 euros/m2 de taller.
 
En relació a l'àmbit associatiu, el sector compta amb 48 associacions i gremis, la majoria tenen un caràcter territorial i en moltes ocasions es vinculen a oficis concrets. D'altra banda,  a Catalunya hi ha 90 escoles de formació d'oficis artístics (reglada i no reglada), 48 museus i 26 fires monogràfiques d'artesania i 3 de manifestacions d'interès artesanal..
 
Analitzat el sector per territori, l'àmbit metropolità de Barcelona compta amb el major nombre d'artesans acreditats (1.470), seguit de Girona (329), la Catalunya Central on (206) el Camp de Tarragona (142), Terres de l'Ebre (140), Lleida (83) i l'Alt Pirineu i l'Aran amb 50 artesans acreditats.
 
Per comarques de Terres de l'Ebre els artesans acreditats se situen:
 
Terres de l'EbreBaix Ebre
46
Montsià
41
Ribera d'Ebre
36
Terra Alta
17
Total
140
 
 
De la totalitat d'artesans acreditats, destacar que un 27% d'ells són manufacturer/a d'objectes i complements (objectes de vímet, jonc, canya, palma i altres fibres), la resta és heterogeni, destacant els artesans dedicats a la fusteria, terrissaires o ceramistes entre d'altres oficis. Les tres associacions del sector  a Terres de l'Ebre són: Associació Artesana La Llata, Associació Cultural Galerenca Lo Cadub i l' Associació d'Artesans de les Terres de l'Ebre.
 
D'altra banda a la demarcació de Terres de l'Ebre s'identifica la Pauma de Terres de l'Ebre, la Terrissa de Miravet i la Fusta de La Sènia com a Zones d'Oficis Singulars i la Terrissa de La Galera com a Punt d'Interès Artesanal.