5/24/2017

“Hospitalitat” de Jaume Vidal guanya la votació popular d’XYZ que enguany intervindrà les torres de la Carrova i Campredó

El projecte Hospitalitat de Jaume Vidal (Amposta 1977) ha guanyat per  votació popular la tercera edició de la convocatòria d'art públic i instal·lacions a espais singulars de les Terres de l'Ebre XYZ, impulsada per Lo Pati-Centre d'Art Terres de l'Ebre, que enguany proposa connectar i intervenir artísticament la torre de la Carrova, a Amposta, i la de Campredó, coneguda com a Font de Quinto. Dues fortificacions medievals del segle XIII situades a banda i banda del riu Ebre, que es comuniquen visualment i que formaven part d'una línia de defensa i control estratègic de tota la vall de l'Ebre.


El projecte de Vidal ha aconseguit un 42% dels 2.101 vots emesos durant els dies 19, 20 i 21 de maig, tant via online a través del bloc XYZ, com presencialment en diferents espais de la Festa del Mercat a la Plaça d'Amposta i en els carrers principals de Campredó. La segona proposta més ben valorada pel públic ha estat Talaia de Marta Milà (Sant Pere de Ribes, 1985) i Marc Torrellas (Barcelona, 1985), amb el 30% dels vots; i en tercera posició ha quedat Helio Data d'Esther Pizarro (Madrid, 1967), amb un 28% dels vots.

Des que va arrencar el 2014, aquesta és la primera vegada que guanya  la convocatòria XYZ un artista de les Terres de l'Ebre. Amb Hospitalitat, Jaume Vidal vol posar en valor la missió principal de l'ordre Hospitalari de Sant Joan de Jerusalem, que tot i que se la recorda sobretot pel seu caràcter bèl·lic i defensiu, la seua funció més important era la d'acollir i auxiliar els pelegrins. Partint d'aquesta reflexió l'artista proposa, d'una banda, utilitzar la torre de la Carrova com allotjament –l'ha donat d'alta a booking.com per tal que els usuaris puguin fer reserves com si fos un hotel per passar-hi la nit de forma austera-  i, per una altra, obrir al públic en horari laboral la torre de Campredó, amb una taula i un ordinador connectat a la web de l'ICS a l'interior per tal que els visitants hi puguin fer gestions. A la façana de la Carrova es penjarà un rètol de PVC amb la paraula Hotel, i a la de Campredó, una creu sanitària il·luminada amb leds.

La inauguració de la intervenció guanyadora es farà el dissabte 15 de juliol.