5/21/2017

EXPOSICIÓ I CICLE DE CONFERÈNCIES “PASSAT, PRESENT I FUTUR DE LA MAÇONERIA A LES TERRES DE L’EBRE”

Divendres 26 de maig, a les 7 del vespre, al Centre Cívic de Ferreries de Tortosa, tindrà lloc la inauguració de l'exposició "Passat, present i futur de la maçoneria a les Terres de l'Ebre". L'exposició romandrà oberta dissabte 27 de maig i diumenge 28 d'abril de 11 a 14h i de 17 a 21h.

Es tracta d'una exposició a través de la qual es donaran a conèixer les organitzacions maçòniques que actualment existeixen a les comarques de l'Ebre. L'exposició està integrada per una sèrie de plafons informatius sobre la història de la maçoneria, el seu simbolisme i la seva influència en el societat fent esment als àmbits ritualistes, acadèmics i filantròpics.

La part històrica de l'exposició que fa referència a les Terres de l'Ebre ha estat coordinada pel professor de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Sánchez Cervelló que ha destacat l'adscripció maçònica de personatges ebrencs tan significatius com Marcel·lí Domingo i els alcaldes tortosins Joan Benet Piñana i Josep Berenguer Cros.

L'exposició, que s'acompanya de la recreació d'un temple maçònic i de medalles, insígnies i d'altres elements maçònics com la vestimenta i els manils, està organitzada per la Respectable Lògia Gallard de Josà de Tortosa i el Sobirà Capítol Rosacreu Maat de Móra d'Ebre i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa, els Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre, l'associació Amics i amigues de l'Ebre i el catedràtic de la URV Josep Sánchez Cervelló.

CICLE DE CONFERENCIES

Durant el cap de setmana que romandrà oberta l'exposició, al mateix centre cívic, s'emetran dos conferencies amb l'objectiu d'apropar el coneixement de la maçoneria a la ciutadania. Al finalitzar les conferències haurà l'oportunitat d'establir un col·loqui entre públic i conferenciants per aclarir dubtes relacionats amb la xerrada i la maçoneria en general.

Divendres, 26 de maig a les 19:30h. s'emetrà la conferència "Gallard de Josà" a càrrec de Juan Carlos Cerón, Mestre Maçó. Gallard de Josà fou comanador de l'Orde del Temple a Tortosa entre els anys 1272 i 1274 i és de qui pren el nom a la lògia tortosina.


Dissabte, 27 de maig, a les 19:30h s'emetrà la conferència. "Es factible la maçoneria al segle XXI", a càrrec d'Albert González, Venerable Mestre de la Respectable Lògia Gallard de Josà.


LA MAÇONERIA

La maçoneria és una institució universal, essencialment ètica, filosòfica i iniciàtica, l'estructura fonamental de la qual la constitueix un sistema educatiu, tradicional i simbòlic. S'ingressa a ella per mitjà de la Iniciació. Fundada en el sentiment de la Fraternitat, constitueix el centre d'unió per als homes d'esperit lliure de totes les races, nacionalitats i credos. Com a institució docent té per objecte el perfeccionament de l'home en el medi en el qual viu i conviu.

La maçoneria promou entre els seus adeptes la recerca incessant de la veritat, el coneixement de si mateix, i els valors morals, per assolir la fraternitat universal del gènere humà. A través dels seus membres projecta sobre la societat l'acció humana benefactora de les virtuts i dels ideals que sosté. Exalta la tolerància i rebutja tota afirmació dogmàtica i el fanatisme. Allunya de les seves lògies les discussions de política partidista i de tot sectarisme religiós i conrea la via iniciàtica com a eina de creixement personal. Propugna els postulats de llibertat, igualtat i fraternitat i en conseqüència, promou la justícia social, combatin els privilegis i la intolerància.

LA RESPECTABLE LÒGIA GALLARD DE JOSÀ

La Respectable Lògia Gallard de Josà va ser fundada l'any 2001, a la ciutat de Tortosa, per un grup de maçons que residien a Barcelona, Tarragona, Tortosa i Vinaròs. L'objectiu era recuperar el treball maçònic a les Terres de l'Ebre que s'havia perdut arran del cop d'estat de 1936.

La lògia va prendre el nom de Gallard de Josà que fou comanador de l'Ordre del Temple a Tortosa entre els anys 1272 i 1274. Gallard de Josà, el dia 16 de novembre de 1272, va comparèixer davant notari per formalitzar la seva "Composició" que va permetre posar per escrit Els Costums de Tortosa per tal que regissin com a dret principal del govern de la ciutat.

El SOBIRÀ CAPÍTOL ROSACREU MAAT

Durant l'any 2012 amb la voluntat de continuar avançant en el camí iniciàtic de la maçoneria i aprofundir en la seva vessant filosòfica els membres de la R.·. L.·. Gallard de Josà van acordar sol·licitar una carta patent al Supremo Consejo del Grado 33 y último del REAA para España per poder instal·lar a Móra d'Ebre un capítol rosacreu que els permetria treballar fins al grau 18º del Ritu Escocès Antic i Acceptat.