5/15/2017

Endesa realitzarà demà dimarts la crescuda extraordinària de l'Ebre a Flix amb finalitats ambientals

Endesa realitzarà demà dimarts 16 de maig el desembassament extraordinari de primavera al riu Ebre, al seu pas pel terme municipal de Flix, a Ribera d'Ebre, amb finalitats ambientals. Concretament, les actuacions de la Companyia des de la central hidràulica de Flix duraran 11 hores, des de les 8 del matí fins a les 7 de la tarda.

Els treballs per arrossegar els macròfits o plantes aquàtiques que s'acumulen al tram final del riu implicaran la coordinació de tres centrals de la Companyia, on es deixarà anar el volum necessari d'aigua des de Mequinensa i Riba-roja, per ordre de descens, perquè Flix –l'última de les centrals– pugui deixar anar l'aigua suficient per les comportes de la presa –en lloc de per les turbines, com és habitual– per garantir el manteniment mediambiental del meandre.

 

A més, i de la mateixa manera que l'any passat, es produiran tres puntes de 1.200 m3/s en comptes d'una, com es realitzava anteriorment. Aquesta novetat respon als estudis de la Universitat Politècnica de Catalunya, de forma conjunta amb Endesa, per a que aquestes crescudes produeixin una major arrencada de macròfits.  

 

La sortida d'aigua des de la central, acordada amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, anirà variant segons l'hora del dia. Així, s'iniciarà amb només 200 m3/s i anirà creixent fins als 1.200 m3/s a 1/4 de 9 del matí, amb les altres dues puntes de 1.200 m3/s a les 12 del migdia i a les 4 de la tarda. A partir d'1/4 de 7 s'anirà reduint progressivament fins als 200 m3/s altra vegada.

 

Aquesta iniciativa per sanejar el riu es realitza de forma habitual dos cops l'any (a la primavera i a la tardor) i és necessària per controlar la proliferació d'aquestes plantes aquàtiques que ocupen estacionalment el Baix Ebre.