5/27/2017

El Departament de Cultura dóna a Litterarum la categoria de fira estratègica del país i la incorpora dins el Pla de Lectura 2020


Tret de sortida intens, emotiu i ple de bones vibracions. Litterarum arrenca celebrant sense complexos els seus deu anys de trajectòria com l'única fira d'àmbit nacional especialitzada en espectacles literaris i amb un compromís important per part del govern català: la incorporació de Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc dins del Pla de Lectura 2020 del Departament de Cultura de la Generalitat. Es tracta del reconeixement de Litterarum com a fira estratègica de Catalunya, juntament amb la Setmana del Llibre en Català, el Saló del Còmic de Barcelona i la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya. Ho ha anunciat aquesta tarda el conseller de Cultura, Santi Vila, durant la inauguració de les dues fires a Móra d'Ebre. "Això significa que Litterarum · Fira del Llibre Ebrenc comptarà amb més suport institucional i econòmic", ha dit el conseller, la qual cosa referma el compromís per part del govern català i consolida aquest projecte que apropa la literatura a un públic cada cop més ampli per fomentar la lectura.

Totes dues fires han obert portes aquesta tarda, tot i que ahir dijous ja hi havia programats diversos espectacles literaris i el sopar de celebració dels 10 anys. Especialment emotiva i  esperada va ser la posada en escena de la creació musicoliterària gestada per l'escriptor Màrius Serra i el músic Dani Alegret en la Residència Creativa Els Plaers, de Dos en Dos 2017, que tots dos van realitzar el mes de març a Móra d'Ebre. "Vam creure que des d'un racó del país es podia impulsar un projecte d'abast nacional i amb treball i constància ho hem aconseguit", ha manifestat el director de Litterarum, Albert Pujol.

Fins diumenge més d'una trentena d'espectacles inspirats en escriptors i escriptores d'arreu dels Països Catalans es representaran a diversos espais de Móra d'Ebre. Així, pujarà a escena la cantant algueresa Franca Masu, que ens presentarà l'espectacle Cor de mar, inspirat en poetes de l'Alguer. Les Illes Balears i el País Valencià també seran presents en dos espectacles i, en clau ebrenca, el dramaturg Valer Gisbert ha treballat una recreació teatral a partir de la novel·la Les passions de la Menestrala, de l'escriptora de Xerta Francesca Aliern, i també podrem endinsar-nos dins la poesia catàrtica de l'Enric Casasses a través del Sense pistola, creat pels ebrencs Arturo Gaya, Laia Oliveras, Paco Prieto i Kike Pellicer.

Paral·lelament, se celebrarà la Fira del Llibre Ebrenc, en què en una carpa de 500 metres quadrats, impulsada amb l'Institut Ramon Muntaner i les llibreries Bassa de Móra d'Ebre, Viladrich de Tortosa i Guaix d'Amposta, s'exposaran 2.500 títols de llibres de temàtica ebrenca o d'autors d'aquest territori i trenta autors hi presentaran novetat editorial. Aquestes són les grans dades de l'edició de 2017.