5/21/2017

Dos reportatges sobre el monument franquista de Tortosa guanyen el III Premi Terres de l’ Ebre de Periodisme

Sònia Castellò, de Ràdio Ebre – Cadena Ser i Gustau Moreno, de Canal 21, comparteixen, ex aequo, el III Premi Terres de L' Ebre de Periodisme que atorga la demarcació per distingir els autors de treballs periodístics que tractin temàtiques pròpies de les Terres de l' Ebre. Va rebre una menció especial el reportatge del tercer finalista, Francesc Millan Ariño.

L'acte de lliurament del III Premi Terres de l' Ebre de Periodismeva tenir lloc el passat divendres, a la seu de la demarcació Terres de l' Ebre i va ser presentat per la presidenta de la Junta, Sílvia Tejedor.

Els dos reportatges es van realitzar l'any passat arran de la consulta que va promoure l' Ajuntament de Tortosa per conèixer l' opinió de la ciutat respecte del monòlit franquista  que encara perviu, ubicat al bell mig del riu Ebre. Sònia Castellò i Gustau Moreno van explicar  les motivacions i el procés que els va portar a realitzar el seus reportatges, pocs dies abans de la consulta esmentada.

Les tres peces de ràdió de Sònia Sònia Castelló van ser emeses el dies 17, 23 i 25 de maig, centrades "al voltant de la construcció del monument de la Batalla de l' Ebre de Tortosa, en el marc de les celebracions dels 25 años de paz del règim franquista". Segons la periodista, va ser un exercici de curiositat personal que la va empènyer a compatibilitzar, en menys d'un mes, la seva tasca diària amb aquesta investigació.

El reportatge televisiu de Gustau Moreno, "Memòria del Monument", emès el 21 de maig, responia, va explicar el seu autor, a la molta ignorància que hi havia a la ciutat respecte de que es tractava d'un momument franquista, i ell  va voler donar una visió plural del mosaic d' opinions existents.

Francesc Millan Ariño,  tercer finalista d'aquesta edició amb el seu reportatge "L'illa dels Bous", el silenci que mata", publicat el 23 de setembre al setmanari L' Ebre, va explicar també al públic què l' havia portat a rescatar de l' oblit el tema dels bous abandonats de l'Illa de Vinallop.

El III Premi Terres de l' Ebre de Periodisme ha comptat amb la participació de disset treballs publicats o emesos en set mitjans procedents de tot Catalunya. Segons el Jurat del Premi, l' alta qualitat de molts d'aquests treballs ha portat, un any més, a compartir el Premi.