5/11/2017

AQUESTA SETMANA ARRIBA A AMPOSTA EL DOCUMENTAL 'VENUS. CONFESSIONS DE DONES NUES'

El proper divendres 12 de juny a les 21.30 h i dissabte a les 18.00 h al Casal d'Amposta arriba Venus, el documental del mes de maig. Un documental sobre sexualitat femenina que ha batut tots els rècords de taquillatge a Dinamarca, país d'origen de les directores i protagonistes. Preu de l'entrada 4€

El que havia de ser el procés de recerca previ a la creació d'una pel·lícula eròtica feta per dones i dirigida a dones, es va acabar convertint en la pel·lícula en sí. Venus explora la relació que les dones tenen amb el sexe simplement situant la càmera davant desenes de dones que van accedir a participar en el projecte. Les protagonistes es despullen poc a poc davant de la càmera en un exercici de confessió i autoanàlisi de la relació que tenen amb el plaer i amb el sexe, desmentint els estereotips creats per la concepció masclista de la sexualitat, que encara predomina a dia d'avui.


SINÒPSI


L'any 2011 dues directores daneses convoquen un càsting com a part del procés de recerca per filmar una pel·lícula eròtica per al sexe femení. En resposta a la crida, més de 100 dones apareixen al seu apartament i parlen amb sinceritat absoluta i directament a càmera sobre les seves fantasies eròtiques, els seus desitjos, pors i frustracions. Les dones entrevistades són noies joves que se sotmeten a que els hi preguntin qualsevol cosa sobre el sexe i la seva vida íntima: De què gaudeixes més al llit? Cada quan penses en sexe? I el resultat és tan potent que la directores decideixen convertir la recerca en el producte final.

Què vol dir sentir-se un ésser sexual? En podem donar una resposta universal? Tal com diu una de les protagonistes, les dones "vivim en una societat on es respira la tensió que suposa l'exigència de ser a la vegada sexy i femenina, ser innocent i al mateix temps un animal salvatge"; per satisfer els desitjos de qui? La sexòloga Maria Cabral ja ha mencionat la importància de desactivar la dicotomia puta/santa i poder viure la sexualitat des del plaer i la igualtat: "La perspectiva de les dones en tots els àmbits de la vida, i en el sexe, és més necessària que mai perquè aportarà major llibertat a tots i totes".

Venus proposa una reflexió per parlar del sexe "real" des d'una perspectiva feminista i lliure d'estereotips. La quantitat de perspectives, raonaments i maneres diferents de viure la sexualitat, allunya a l'espectadora de la visió d'una sexualitat femenina "oficial", i rescata, en part, el pensament d'Anaïs Nin, autora referent de la literatura eròtica feminista de mitjans del segle XX.

Un cop d'atenció per reivindicar el paper de la dona com a ésser sexual actiu i per trencar la concepció de "dona objecte" que encara a dia d'avui viu en l'imaginari col·lectiu. Una pel·lícula necessària que trenca amb la concepció "masculinitzada" de la sexualitat femenina i que proposa a les dones un exercici d'obertura i autoanàlisi a través del qual reconnectar amb el seu desig i apoderar-se dins i fora del terreny sexual.