5/23/2017

150 cases de pagès, restaurants, allotjaments i activitats s'apunten a la segona edició de Benvinguts a Pagès a la demarcació de Tarragona

Visitar oliveres mil·lenàries, molins prehistòrics, veure com treballen les abelles, descobrir vins fets amb varietats de raïms autòctones, veure com s'ha recuperat el conreu del safrà a Catalunya després de cent anys de la seva desaparició o tastar un vinagre fet amb mel i deixat reposar en bótes de roure francès. Aquestes són només algunes de les propostes del Benvinguts a Pagès a la demarcació de Tarragona.
 
Amb  la segona edició de Benvinguts a Pagès, que es farà del 3 al 5 de juny, la pagesia catalana es prepara per a viure de nou un gran cap de setmana de portes obertes. A les comarques tarragonines una quarantena d'explotacions agràries i ramaderes oferiran visites gratuïtes perquè la ciutadania pugui conèixer i tastar els productes cultivats, criats i pescats a casa nostra.
 
Així ho ha donat a conèixer avui el director dels Serveis Territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona, Àngel Xifré, qui acompanyat de la regidoria i presidenta d'Espimsa, Elvira Ferrando, ha presentat al Mercat Central de Tarragona, aquesta segona edició.
 
Xifré ha destacat que "Benvinguts a Pagès és una experiència que va més enllà: a la demarcació, més de 80 restaurants i allotjaments i una trentena d'activitats complementàries s'han sumat a la iniciativa. En total, 150 participants tarragonins en un cap de setmana que, arreu de Catalunya, supera els 850". "La varietat de productors, restaurants, allotjaments i activitats complementàries permetran als participants planificar un cap de setmana a mida a qualsevol punt del país" ha afegit.
Per la seva banda, la regidora i presidenta d'Espimsa, Elvira Ferrando, ha subratllat la importància d'aquesta iniciativa i ha agraït que la presentació  tingui lloc al nou Mercat Central de Tarragona, "un magnífic espai recuperat recentment, que no sols vol ser un lloc de compra i venda, sinó que també aculleixi activitats relacionades amb els productes alimentaris i la seva dinamització, com és la segona edició de Benvinguts a Pagès".
Visites gratuïtes
 
El nucli fort del Benvinguts a Pagès són les visites guiades i gratuïtes que es podran fer a les explotacions agràries i ramaderes, dissabte, diumenge i dilluns.
No caldrà reservar amb antelació l'horari d'arribada per fer les visites (tot i que es recomana fer-ho si es tracta de grups molt nombrosos). La majoria d'explotacions, després de la visita, oferiran un petit tast amb els productes que cultivin o elaborin i, a més, algunes tindran una zona de venda per als visitants que vulguin comprar aquell producte directament en origen, de la mà dels seus productors.
 
A través del web www.benvingutsapages.cat es pot consultar la informació, horaris, localització i coordenades de totes les cases de pagès que oferiran visites gratuïtes.
 
Hi ha explotacions arreu del territori català i s'hi podran veure sectors tan diferents com cellers, molins d'oli, cultiu de plantes aromàtiques, horta, fruita, cervesa artesanal, granges de vedells, conills o gallines, famílies dedicades a la pastura, apicultura, formatgeries, pescadors, etc.
 
Allotjaments  i menú Benvinguts a Pagès
 
El mateix web www.benvingutsapages.cat reuneix tots els establiments turístics  i restaurants que s'han afegit a la iniciativa. En el cas dels allotjaments fan ofertes especials per a tot el cap de setmana, i els restaurants oferiran el menú Benvinguts a Pagès que cada establiment adaptarà segons la seva ubicació i estil de cuina, però que tindrà com a denominador comú una gastronomia amb productes de qualitat, de proximitat i de temporada.
 
Activitats complementàries
 
I a més de visitar les cases de pagès, d'allotjar-se en un entorn idíl·lic i de menjar els millors productes, els visitants podran completar el cap de setmana amb les gairebé 160 activitats complementàries que ofereixen diverses entitats i agrupacions arreu de Catalunya. L'oferta, que triplica el nombre d'activitats de l'any passat, és molt variada i a la demarcació de Tarragona inclou, per exemple, tallers de melmelada i coca de cireres, visita a un jardí botànic medicinal, degustacions i tastos, excursió entre vinyes o visita a un mercat agroecològic... Algunes d'aquestes activitats són gratuïtes i d'altres tenen un cost associat. Cal consultar-les a www.benvingutsapages.cat
 
Tots els infants i joves que siguin del Club Súper3 tindran condicions especials el cap de setmana del Benvinguts a Pagès. Per una banda, tindran un obsequi quan visitin alguna de les explotacions participants i, d'altra banda, podran participar de forma gratuïta a les activitats complementàries.
 
Benvinguts a Pagès tindrà lloc del 3 al 5 de juny de 2017
Sumem forces amb la Setmana Bio
 
Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat, amb la col·laboració del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació -a través de Prodeca-, del Departament d'Empresa i Coneixement -a través de l'Agència Catalana de Turisme-, i de la Fundació Alícia.
 
Enguany, la Setmana Bio s'incorpora al projecte de Benvinguts a Pagès i ambdós esdeveniments es celebraran de forma conjunta, de manera que Benvinguts a Pagès donarà el tret de sortida de la Setmana Bio, que es celebrarà del 3 al 9 de juny de 2017.
 
La Setmana Bio per l'alimentació ecològica és un esdeveniment organitzat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, pensat per agrupar actuacions orientades a promocionar i donar a conèixer el sistema de producció ecològica i l'alimentació ecològiques, programades per qualsevol persona, entitat i, en general, agent promotor interessat en aquest objectiu, que es celebra al llarg d'una setmana cada any.
 
Un projecte de país
 
Benvinguts a Pagès és el resultat de l'esforç, la confiança i l'aposta decidida de l'Administració, però també del territori, que s'ha abocat de nou en la participació i preparació de la iniciativa. Benvinguts és un projecte pensat amb i per al territori, per desestacionalitzar i redistribuir el flux turístic i per dotar de nova oferta totes les comarques catalanes; una proposta lúdica i turística a l'entorn del producte i l'àmbit rural. Una aposta decidida pel producte de proximitat, per posar en valor el món rural, pel turisme d'interior i pel potencial de la gastronomia catalana. Una oportunitat per veure on neix allò que mengem.
 
Una primera edició de Benvinguts a Pagès molt premiada
 
Aquesta setmana, Benvinguts a Pagès rebrà en el marc d'un Congrés Europeu de Turisme Rural a Astúries organitzat per escapadarural.com, portal líder de turisme rural, el reconeixement com a millor campanya per a la promoció de destinació. Es valora que Benvinguts a Pagès ha permès incentivar l'atractiu de les escapades rurals, dinamitzar el territori i promocionar Catalunya a través de l'agricultura i la gastronomia locals.
 
A més, fa unes setmanes, Benvinguts a Pagès va ser reconegut amb el Premi Alimara a la Innovació en Producte o Experiència, un guardó que reconeix l'aportació de la nostra iniciativa en la promoció turística de Catalunya. Es tracta d'uns guardons creats pel CETT, campus internacional de formació i transferència de coneixement en turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona.


Foto: Presentació de la segona edició de Benvinguts a Pagès a la Terra Alta.