4/12/2017

La Generalitat declara la forja d'Alpens i la terrissa de La Galera com a Punts d'Interès Artesanal


La terrissa a La Galera

La terrissa a La Galera

La Generalitat a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d'Empresa i Coneixement, ha declarat els municipis d'Alpens i La Galera com a Punts d'Interès Artesanal. 

D'aquesta manera, es vol reconèixer el patrimoni i la gran tradició que té el municipi d'Alpens, situat a Osona a la demarcació de la Catalunya Central, en forja artística; i l'ofici de terrisser a La Galera, ubicat al Montsià a la demarcació de Terres de l'Ebre, que es remunta al segle XVIII fins a l'actualitat. 

Punt d'Interès Artesanal: La forja d'Alpens 

El llegat de Joan Prat Roca (Alpens, 1898-1985), ha deixat un gran patrimoni en forja artística al municipi. S'hi poden trobar més de 70 elements repartits per tot el nucli urbà. Aquest llegat patrimonial de forja arreu dels carrers del poble integrat per picaportes, baranes, reixes, fanals i les diferents escultures col•lectives, ha esdevingut un museu de forja al carrer que es pot recórrer com a circuit o ruta. Es poden trobar més de 70 elements de forja per tot el nucli d'Alpens. L'obra més rellevant és "El Manelic" ubicada sobre a la plaça Joan Prat, una peça en homenatge a l'obra Terra Baixa de Guimerà, que van comprar els  mateixos habitants d'Alpens amb una col•lecta popular.

 

Punt d'Interès Artesanal: La Galera, poble terrisser 

L'ofici de terrisser a La Galera, al Montsià, es remunta al segle XVIII fins a l'actualitat, amb dues nissagues de canterers que han estat presents durant molts d'anys al municipi, tot i que a l'actualitat només en resta en actiu una: els Cortiella. Des de fa alguns anys s'ha apostat pel turisme per poder dinamitzar i diversificar l'economia de la població i sota el lema "La Galera, poble terrisser" s'ofereix la Fira de la Terrissa (coincidint sempre per l'1 de maig) que representa l'atractiu turístic, lúdic i cultural més important que aporta més visitants a la població; i Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera amb un espai permanent dedicat a la terrissa i als terrissers de la Galera: història, procés artesà de creació d'una peça de terrissa, tipologies de peces, etc. Un espai dedicat a exposicions de caràcter temporal i tot un seguit d'activitats durant tot l'any  que són un altre atractiu turístic i cultural.

 

Punts d'Interés Artesanal i Zona d'Oficis Singulars 

Catalunya té arreu del territori manifestacions artesanes de gran rellevància i representativitat, amb Alpens i La Galera compta ja amb 6 Punts d'Interès Artesanal i 21 municipis identificats com a Zona d'Oficis Singulars. 

Són Punts d'Interès Artesanal aquells municipis o àrees dins d'un mateix municipi on es dona una concentració d'un mínim de cinc tallers artesans o que tenen una tradició artesanal de llarg recorregut o reconeixement històric. En aquest sentit, ja disposen d'aquest reconeixement  la ciutat de Terrassa i a Barcelona, el Districte municipal de Gràcia, el de Ciutat Vella i El Poble Espanyol de Montjuïc ( La Ciutat dels Artesans). 

La Zona d'Oficis Singulars identifica activitats artesanes que són pròpies i exclusives de diferents zones de Catalunya, una sèrie d'oficis lligats a determinats punts de la geografia catalana. Es tracta d'oficis i/o productes únics i molt vinculats a la població o la demarcació de la qual són originaris. Els Oficis Singulars de Catalunya estan relacionats amb el territori, el procediment i el producte, i depenen del medi geogràfic en què es realitza l'extracció de la matèria primera, la transformació i l'elaboració del producte final. A Catalunya, actualment es reconeixen 21 zones d'Oficis Singulars: 

TERRISSA de Breda
CERÀMICA de La Bisbal
CERÀMICA d'Esparreguera
TERRISSA NEGRA I VERMELLA de Quart
CERÀMICA NEGRA de Verdú
FUSTA de Sant Hilari Sacalm
FUSTA de La Sènia
LA PELL d'Igualada
LA PELL de Vic
CULLERES de Tortellà
PUNTA d'Arenys
PUNTA ARBOCENCA (l'Arboç)
PUNTA de Barcelona
ALABASTRE del Sarral
PAUMA de Terres de l'Ebre
LLANA DE L'OVELLA XISQUETA de la Vall d'Àssua
FUSTA i CISTELLERIA D'AVELLANER del Pallars
SAL de Cardona
IMATGERIA d'Olot
TERRISSA de Miravet
TORNERIA de la Vall del Ges