4/04/2017

La DOP Oli Terra Alta presidirà el tast de l’Oli de la Passió de Vilalba dels Arcs

El proper 8 d'abril a les 18:00h la Denominació d'Origen Protegida Oli de la Terra Alta, conjuntament amb el Patronat de la Passió de Vilalba dels Arcs, organitza el tast de "l'Oli de la Passió" al Casal Cultural Rossinyol de Vilalba dels Arcs. És un projecte que es va iniciar fa tres anys on l'oli pren protagonisme com a producte autòcton del municipi i de la comarca en general, a l'igual que el vi, i es vincula amb la representació de la Passió, declarada Patrimoni Festiu de Catalunya i Festa d'Interès Comarcal de la Terra Alta.

Es tracta d'un oli de la varietat empeltre procedent d'oliveres centenàries, que es premsa a la pedra i es conserva en àmfores de terrissa a la cripta de la Confraria de Nostra Sra. de Gràcia. Cal destacar que tot el procés és artesanal, des de la seva recol·lecció fins al filtrat i l'emmagatzematge, a símil del procés durant l'època romana. Aquestes àmfores són una reproducció de les troballes que van tenir lloc al jaciment arqueològic Turó del Calvari del mateix municipi i que daten del 600aC.
A la representació de la Passió, durant l'escena del Sant Sopar, l'oli hi és present juntament amb el vi i el pa elaborat exclusivament pel Patronat de la Passió. És una escena amb gran contingut plàstic on convergeixen els productes del territori amb els usats durant l'època de Jesús. A més, l'oli s'utilitza com a font de llum durant la versió nocturna de Dijous Sant, ja que la representació s'il·lumina de forma natural. "L'Oli de la Passió" serà tastat per primera vegada el Dissabte de Rams, en el marc d'un tast comentat on també hi seran protagonistes olis de diferents varietats autòctones de Vilalba del Arcs i de la zona de producció de la DOP Oli de la Terra Alta: olis de varietat farga, morruda i arbequina.

Així, durant l'acte es podran identificar els seus atributs afruitats i característiques singulars de cadascun. Els membres del comitè de tast seran la Sra. Cande Andreu, tècnica de la DOP Oli de la Terra Alta; el Sr. Josep Alqueza , Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya; la Sra. Adriana Targarona, Escola Agrària de Gandesa; i també es comptarà amb la presència del Sr. Josep Gironés, escriptor de la Fatarella i divulgador de la cultura de l'oli al nostre territori.