4/18/2017

Inauguració de l’exposició Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya

El proper 21 d'abril s'inaugura al vestíbul del Museu de les Terres de l'Ebre (Amposta) l'exposició itinerant Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya, que posa en valor l'arquitectura tradicional catalana en tota la seva diversitat territorial i tipològica.

El principal objectiu divulgatiu és aportar elements de reflexió sobre com el medi, les formes de vida, la tecnologia, les relacions socials i les maneres d'entendre el món es combinen per donar forma i fixar l'ús dels elements arquitectònics que han esdevingut peces fonamentals dels nostres paisatges humanitzats en contextos tan diversos com l'alta muntanya, la costa, les terres de secà, l'horta i les planes de regadiu.

L'exposició – comissariada per Fabien Van Geert, doctor en museologia, i Ferran Estrada, doctor en antropologia social, ambdós adscrits a la Universitat de Barcelona– també planteja elements sobre l'estat actual d'aquest tipus de construccions tradicionals, tot reflexionant sobre el seu futur a partir de l'actualització dels seus usos i funcions.

En el cas de les Terres de l'Ebre, els elements i l'arquitectura de la pedra en sec, les barraques, les coeteres del Delta o els masos dels Ports, són només alguns exemples de com perdura l'arquitectura tradicional en el nostre territori i de com en l'actualitat i des de diversos àmbits sectorials, s'estan desenvolupant projectes per a la seva preservació com un patrimoni cultural que singularitza les comarques ebrenques.

Aquesta mostra ha estat impulsada i concebuda per les entitats de la Xarxa de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, de la qual el Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre en forma part, i produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Un cop finalitzi l'acte d'inauguració de la mostra i per tal de promoure les sinergies entre diferents àmbits del nostre patrimoni cultural, hi haurà la presentació de dos vins del celler Altavins, un petit celler creat l'any 2001 per Joan Bautista Arrufí i Jordi Casadó que forma part de la D.O. Terra Alta: l'Ilercavònia (vi blanc) i l'Amodí Roure (vi negre).