4/22/2017

Gandesa presenta per Sant Jordi un conte que explica el passat ibèric del municipi als xiquets


El Palau del Castellà de Gandesa ha acollit avui l'acte de presentació del conte d'Àngels Cid i Marc Jornet "Salaiarkis al Coll del Moro de Gandesa", el sèptim volum de la col·lecció "Llibres de la Cabreta", dedicada a divulgar la història local entre els més petits.

L'acte ha comptat amb la intervenció de Rafel Jornet, arqueòleg gandesa que dirigix les excavacions del jaciment ibèric del Coll del Moro, situat al terme municipal de Gandesa. Jornet ha destacat el rigor amb què els autors han abordat aquesta obra, sobretot pel que fa a qüestions com la vida quotidiana, els vestits o els estris que feien servir els ibers.
El bibliotecari Marc Jornet, autor del text del conte, ha explicat que Salaiarkis és el nom autèntic d'un ilercavó que residia al Castellet de Banyoles (Tivissa) fa 2.200 anys, un personatge a través del qual s'explica la història. En el relat, el protagonista, venedor de vi, es trasllada al Coll del Moro, indret on els arqueòlegs han descobert en els darrers anys el celler més antic de Catalunya, per tal de millorar la tècnica de l'elaboració del vi.

La pintora Àngels Cid ha sigut l'encarregada de crear les il·lustracions del conte i de la creació gràfica del protagonista. Cid ha explicat que ha rebut l'assessorament de Rafel Jornet per tal de representar les gerres o les vestimentes dels ibers, si bé ha destacat que el més complicat de l'obra ha sigut representar emocions i sentiments amb els dibuixos.
L'acte de presentació ha finalitzat amb una petita representació teatral a càrrec d'una actriu del grup local La Farsa, seguida d'una degustació de vi de Gandesa.