4/04/2017

El museu del CEBE de Gandesa presenta l’exposició "Abans-d’ahir", un viatge fotogràfic 1933-1945 del periodista Andreu Caralt

El museu del Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre (CEBE) de Gandesa  presenta el divendres, dia 7 d'abril, l'exposició "Abans-d'ahir", un viatge fotogràfic 1933-1945 del periodista i membre de Terra Enllà, Andreu Caralt. L'acte d'inauguració serà a les 19.30 hores al museu, situat a l'avinguda Catalunya de la capital de la Terra Alta. La mostra romandrà oberta fins al 7 de juliol. 

"Abans-d'ahir" és una mirada crua, trista però real, de la guerra i la destrucció que provoca en tots els àmbits de la vida. De la Segona Guerra Mundial, major enfrontament bèl·lic de la humanitat, i de la Guerra Civil Espanyola, el conflicte que va destruir casa nostra. Construeix un relat cronològic de 1933 a 1945 a partir d'imatges simbòliques d'objectes quotidians, convertits en testimoni de la història, i d'espais històrics, despullats de vida humana. 

"Abans-d'ahir" vol ser un clam en defensa de la preservació dels espais de memòria, llegat que ens permet mantenir viva la història. I vol ser un avís; no va passar ahir, sí abans-d'ahir. I no estem immunes a què no torni a succeir. 

La vintena d'imatges s'han realitzat al llarg de l'última dècada en espais de memòria d'arreu del món, fruit dels viatges duts a terme a Alemanya, Polònia, Hongria, França, Ucraïna, Japó i diversos punts de la geografia espanyola.

L'exposició és una producció del Museu de les Terres de l'Ebre i es va estrenar el juliol de 2016 al Centre d'Interpretació 115 Dies de Corbera d'Ebre en el marc del cicle Ebre&Art&Patrimoni.

L'autor.

Andreu Caralt Giménez és un periodista ebrenc especialitzat en la Guerra Civil, la Segona Guerra Mundial i l'Holocaust. Treballa a la redacció Ebre del Diari de Tarragona, és autor del diari digital Diari de Guerra i soci fundador de l'empresa de turisme de memòria Terra Enllà. Amb anterioritat a "Abans-d'ahir", havia presentat dues exposicions fotogràfiques més al voltant d'aquests fets històrics. La primera, el 2013, amb el títol 'Flors contra l'oblit', un viatge per espais de memòria d'arreu del món i on l'homenatge a les víctimes dels dos bàndols en forma de flors pren el protagonisme. I la segona, presentada el 2014, amb el títol 'Normandia, 70 anys després', un reportatge sobre els actes del 70è aniversari del desembarcament de Normandia.